Колко още хора трябва да загинат в Русе, докато МВР спи?!

25
Докога полицаите ще се крият в храстите, вместо реално да работят за ефективен контрол и регулиране на движението
Докога полицаите ще се крият в храстите, вместо реално да работят за ефективен контрол и регулиране на движението

Докога полицаите ще се крият в храстите, вместо реално да работят за ефективен контрол и регулиране на движението

Зверска катастрофа тази сутрин отне два живота на бул. „България“ в Русе. Поредната. Част от черната статистиката. Докога ще търпим това?

Комплекс от причини стоят зад смъртта на 43- годишна жена и 15-годишно момче от Румъния, загинали нелепо при удар в тежкотоварен автомобил.(Първоначалната информация бе, че при тежкото пътно произшествие са загинали две жени. След установяване на самоличността е станало ясно, че втората жертва е момче.) От една страна – лоша преценка от страна на водачката, че би мога да премине преди ТИР-а. От друга страна – шофьорът на камиона вероятно е карал с висока скорост, щом е влачил автомобила около 50 метра след фаталния сблъсък.

Но най-важната причина е, че МВР не желае да си свърши работата.

Вместо да залагат скоростни камери зад и около разни храсталаци, от които няма никакъв ефект, освен да пълни бюджета от глоби.

Полицията би трябвало да се грижи за регулацията на движението и превенцията на тежките катастрофи по пътищата. И в частност по най-натоварените участъци като този по бул. „България“, около Дунав мост или „отсечката на смъртта“ Русе - Бяла.

Трябва да се направи така, че пътуващите в страната ни чужденци да подлежат на същите глоби и наказания, както и ние българите. Защото в момента нещата са извън всякакъв контрол – шофьорите, преминаващи през България от други страни, отлично знаят, че каквото и да направят по нашенските пътища, няма да има реални последствия за тях. Затова румънците „летят“ с 200 по пътищата, убивайки не само себе си, но и нас – невинните участници в движението.

Дали, ако имаше адекватно законодателство, подплатено със солидни глоби и дори затвор, щяха да си позволят да пренебрегват правилата за движение? Едва ли. А това спасява човешки животи.

Двете жени, които тази сутрин заплатиха най-жестокия дан, можеше да са живи. Неотложни трябва да са мерките и спрямо тежкотоварните автомобили. Често шофьорите са толкова изнервени от ужасния трафик в България и безконечното висене по границите, че буквално „влетяват“ по българските пътища, в опит да наваксат забавянето. Затова тук трябва да има категоричен контрол – КАТ да следи и своевременно да санкционира тези, които карат с превишена скорост и нарушават правилата за движение по пътищата. Защото един огромен камион, натоварен с тонове стока, има изключително дълъг спирачен път. Т.е. шофьорът и да иска – не може да спре веднага. Затова и автомобилът на загиналите жени е влачен около 50 метра – просто такива са законите на физиката.

Докога ще си затваряме очите за тези факти?

Докога МВР ще се крие по храсти, вместо реално да работи за това, за което му се плаща – контрол и регулиране на движението. Защото да продължаваме да разчитаме на човешката съвест и самоконтрол, означава да продължат катастрофите и нелепата смърт на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари