Колко дълго може да остане КОВИД-19 в организма ни?

4
Най-краткият период от време, през който вирусът е бил установим в дихателните пътища е 8 дни, а най-дългото пребиваване е било 37 дни
Най-краткият период от време, през който вирусът е бил установим в дихателните пътища е 8 дни, а най-дългото пребиваване е било 37 дни

Колко дълго може да остане вирусът в организма ни?

Ново проучване, публикувано преди няколко дни в престижното медицинско списание The Lancet, твърди, че новият коронавирус може да остане в дихателните пътища на някои пациенти над пет седмици. Изглежда приемането на антивирусни лекарства не са успели да съкратят живота на вируса.

Вирусът присъства в телата на пациенти с тежко заболяване средно около 19 дни, докато при тези в критично състояние – средно 24 дни. При изписаните пациенти, вирусът е откриван в организма средно около 20 дни след проявата на първите симптоми. В дихателните пътища на починалите пациенти коронавирусът се открива до смъртта им.

Най-краткият период от време, през който вирусът е бил установим в дихателните пътища е 8 дни, а най-дългото пребиваване е било 37 дни.

Тези данни имат решаващо значение за това колко време пациентът да бъде поставен под карантина и кога се смята за оздравял и незаразоносител. Също така, тези данни могат да дадат и насоки за продължителността на провежданото антивирусно лечение.

Всъщност, оказва се, че препоръчаната карантина от 14 дни на лица, идващи от рискови райони или били контактни на болни, може да не е достатъчна за контрол и превенция на заболяването.

Инфекцията прави ли хората защитени от повторно боледуване?

Дали пациентите развиват антитела след инфекция с новия коронавирус, които ще ги предпазят от бъдещи инфекции, все още е загадка. Проучванията на пациенти с други вируси от семейството показват, че анти-коронавирусните антитела не съществуват много дълго в кръвта на оздравелите. Много ниските или липсващи нива на антителата не са достатъчни за предпазване от нова инфекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари