Коледари пресъздадоха обичаите в центъра на Русе

0
По традиция възстановката се прави всяка година в навечерието на празниците, за да има здраве и берекет за жителите на града
По традиция възстановката се прави всяка година в навечерието на празниците, за да има здраве и берекет за жителите на града

Коледари огласиха с песни центъра на Русе.

Групи за автентичен фолклор от читалищата в с. Николово, с. Тетово, с. Сандрово и кв. „Средна кула“ пресъздадоха старите обичаи по Бъдни вечер и Коледа. По традиция възстановката се прави всяка година в навечерието на празниците, за да има здраве и берекет за жителите на града.

Коледарските групи се събраха в центъра на Русе, където символичните домакини от читалището в Средна кула подредиха трапезата за Бъдни вечер, предаде Русе Медиа.

„Слага се лук за берекет, чесън против уроки, всички храни, които набъбват – боб, леща, емиш, това са сушенки, от които се прави ошав, сармички постни, мед се слага за здраве. Орехи за берекет и за имане. Пали се бъдникът, казва се молитвата, всички сядат на софрата, бабата казва – хайде, слез, Боже да вечеряме“, разказва Рени Колева от Средна кула.

Най-малкият участник във възстановката е 9-годишният Теодор, който казва молитвата „Отче наш“. Той е запален от народните обичаи от баба си.

„Интересно ми е, защото има много стари работи, които аз не знам, свързани с българщината, и когато примерно аз нещо не разбирам, някой ми ги обяснява“, казва момчето.

В Средна кула не само представят традициите по празници и фестивали, но ги спазват и в живота.

„Навремето са коледували неоженени момчета, но сега не спазваме, коледуват, който желае. Тръгват вечерта, определят си час – 5-6, като се мръкне, минават през всяка къща, пеят. Хората се радват, приготвили са се, всеки почерпва с вино. Например при мен като дойдат, аз съм направила курабии от едно време, от едновремешна рецепта, нагласила съм им погача, вино и от мен една луканка и пари“, споделя Лиляна Атанасова.

След края на възстановката на площада коледарите бяха дарени с вино от ритуалния домакин – зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев, а за всички гости на събитието бе осигурена почерпка с баница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари