Кой витамин кога през деня се приема

5
Някои витамини се усвояват по-добре при специални условия, поради което е добре да знаете как и кога да приемате добавки, за да насърчите оптималното усвояване
Някои витамини се усвояват по-добре при специални условия, поради което е добре да знаете как и кога да приемате добавки, за да насърчите оптималното усвояване

За да функционира правилно, тялото ви се нуждае от 13 витамина – 9 от които са водоразтворими и 4 от които са мастноразтворими

Въпреки че тези хранителни вещества се намират в различни количества в храната, някои хора трябва да допълват с определени витамини, за да отговорят на хранителните си нужди, пише zdrave.to

Обикновено повечето витамини могат да се приемат по всяко време на деня. Въпреки това някои витамини се усвояват по-добре при специални условия, поради което е добре да знаете как и кога да приемате добавки, за да насърчите оптималното усвояване.

Както подсказва името, водоразтворимите витамини се разтварят във вода. Има девет водоразтворими витамина, които включват витамин С плюс осемте В витамина - В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 (биотин), В9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин).

Трябва редовно да консумирате водоразтворими витамини, защото за разлика от мастноразтворимите витамини, те не се съхраняват лесно в тъканите на тялото ви. Вместо това излишните водоразтворими витамини се отделят чрез урината ви.

Можете да приемате добавки с витамин С по всяко време на деня - със или без храна, въпреки че приемането на аскорбинова киселина с храни може да помогне за намаляване на потенциалните стомашно-чревни странични ефекти, причинени от нейната висока киселинност.

Витамините от група В са водоразтворими и можете да ги приемате със или без храна и по всяко време на деня. Препоръчва се хората с дефицит да приемат добавки с B12 на празен стомах с вода, за да насърчат максималното усвояване на този витамин.

За разлика от водоразтворимите витамини, мастноразтворимите витамини зависят от мазнините за правилното усвояване. По този начин обикновено се препоръчва да приемате мастноразтворими съединения с храна, която съдържа мазнини. Витамин А, D, Е може да се приемат по всяко време на деня, но трябва да се приемат с храна, съдържаща мазнини, за да се осигури оптималното им усвояване.

Ако приемате две или повече хапчета на ден, помислете за разделяне на дозата, за да помогнете на тялото си да абсорбира хранителните вещества по-ефективно.

А за да си подсигурите солидна доза нутриенти, хапвайте редовно витаминозна салата или полезно смути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари