Кой ще понесе отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината?

0
Адвокат: Можем да съдим фармацевтичните компании
Адвокат: Можем да съдим фармацевтичните компании Видео: bTV

Адвокат по медицинско право разби и мита, че не можем да съдим фармацевтични компании

Ваксинацията срещу коронавирус у нас трябва да започне след Нова година, а наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции след поставянето й. Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни пред bTV кой може да понесе отговорност, ако се проявят някои странични ефекти при имунизация срещу COVID.

Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист, обясни експертът.

При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност, заяви Шаркова.

Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата“, каза адвокатът по медицинско право.

Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и поясни, че е мит, че не можем да съдим фармацевтична компания.

Тя добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Шаркова коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това едва ли ще изкриви статистиката, защото не само ние ще направим тази крачка. Много страни в ЕС вече обмислят това решение и статистиката ще се изравни, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари