Кой ще почиства Дунав мост при снеговалеж и лошо време?

2
При оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево трябвало да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути
При оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево трябвало да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути

При оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево трябвало да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути

Редица срещи с представители на местната и държавната власт проведе областният управител на Русе Анатоли Станев по време на днешната си визита в Гюргево. Водещите теми на разговор бяха почистването на Дунав мост, което тази година ще се извършва от румънска страна, както и недопускането на епизоотични огнища, които да засегнат животните в България.

Станев поиска от румънските си колеги предприемането на максимално адекватни и бързи действия при усложнена зимна обстановка и осигуряване безпроблемно функциониране на Дунав мост през зимния сезон. Идеята е при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция да бъде два астрономически часа. Идеята е по този начин да се предприемат възможно най-ефективните мерки, чрез които да не се допуска допълнително утежняване на пътната обстановка.

Също така при необходимост ще се създава организация за спиране на моторните превозни средства в близки населени места или съседни области от двете страни на река Дунав, така че да се избегне създаването на колони от леки и товарни автомобили, които са допълнителна предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

Дейностите против заледяване на пътната настилка по моста ще се извършва както от България, така и от Румъния в прилежащите им пътни участъци. За целта от българска страна изпълнителят „Пътинженеринг“ АД ще използва калциев хлорид, който вече е осигурен, както и специално подготвена техника. Тя също е преминала проверка и проблеми не са установени.

Колкото до епизоотичната обстановка в северната ни съседка, то може да се каже, че тя е спокойна и няма повод за притеснение. По последни данни малко над 40 са огнищата на африканска чума в Румъния. Над 90% от тях са в лични стопанства. Няма данни за заболели животни в Гюргевско. Регистрирани са и случаи на бяс както при диви животни (лисици), така и при домашни животни (говеда). В ход до края на годината е и кампания за ваксиниране против бяс на домашните месоядни в Румъния.

Срещите се осъществиха със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Русенец
    Кампания Да изчистим Дунав мост заедно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари