Кой ще плати 17 милиона евро?

0
Емилиано Сала подписа договор за 3 години и половина с клуб от Висшата лига в събота, а в понеделник изчезна с малък самолет на път за Уелс
Емилиано Сала подписа договор за 3 години и половина с клуб от Висшата лига в събота, а в понеделник изчезна с малък самолет на път за Уелс Снимка: Reuters

Издирването на самолета на футболиста Емилиано Сала продължава, но надеждите, че той ще бъде открит жив са почти минимални.

Във футболния свят обаче започват да бъдат повдигани редица чувствителни въпроси за застраховката му и за трансферната сума, която футболният клуб Кардиф тъкмо се беше съгласил да плати за аржентинския нападател, пише БГНЕС.

Сала подписа договор за 3 години и половина на стойност 17 милиона евро с клуба от Висшата лига в събота, след като играеше във френския отбор от 1-ва лига Нант. В понеделник 28-годишният футболист изчезна с малък самолет над Ламанша на път за Уелс, където трябваше да се включи в първата си тренировка с новия си отбор.

Машината изчезна от радарите на около 20 километра северно от остров Гърнзи, един от Нормандските острови, в понеделник през нощта.

Феновете на Сала и в Нант, и в Кардиф запалиха свещи и се помолиха за него, но въпросите, пред които са изправени и двата клуба са сериозни: кой ще плати трансферната цена, която е доста висока и за двата отбора.

„Трансферният договор е валиден веднага след като бъде регистриран във ФИФА. В този случай по принцип Кардиф трябва да плати 17 милиона евро на Нант, въпреки че играчът е изчезнал“, заяви Александра Коен Джонатан, адвокат от Париж пред AFP.

Според източник, близък до Нант, сделката е била финализирана.

Договорът е бил подписан в събота в 5 часа след обяд и одобрен в понеделник“, е заявил източникът.

Като цяло, големите футболни клубове използват два вида застраховки за играчите си. Едната е за телесни наранявания, която се изплаща на работодателя. Има и друга, основна застраховка, която е предназначена да предпази клубовете от внезапна загуба на ключови играчи, чиято цена е основана на трансферната стойност на всеки един футболист.

Нант със сигурност е подписал договор за такава застраховка, но дали тя все още е валидна, след като трансферът току що е бил завършен?“, пита адвокат Джонатан Коен. „Кардиф дали вече са платили застраховка за Сала и дали тя е влязла в сила в момента на изчезването му“, продължава адвокатът.

Що се отнася до първата застраховка, тя би влязла в сила само ако един от двата футболни клуба е организирал транспорта му, допълва адвокатът и подчертава, че в случая това не е така.

Президентът на Кардиф Мехмет Далман заяви, че клубът е предложил да организира пътуването на Сала от Нант, но нападателят е обяснил, че има свои уговорки.

При инциденти със самолети, авиопревозвачът носи отговорност за компенсациите, които обаче са на стойност най-много 100 000 евро, казва адвокат Коен. „Този таван обаче изчезва, ако се докаже, че авиокомпанията е виновна“, допълва тя. „В този случай, правото на компенсация е пълно, като можем да кажем, че щетата е на стойност 17 милиона евро, т.е цялата тази сума трябва да бъде изплатена като компенсации“.

Двете заинтересовани страни трябва да докажат, че вина има собственикът на изчезналия самолет и да установят кой точно е той.

Малко преди да излети, Сала е изпратил отчаяно съобщение на роднините си, гласящо, че самолетът изглеждал така, все едно ще се разпадне всеки момент.

Това съобщение със сигурност ще доведе до разследване за това как е била поддържана машината, за да се установи евентуална повреда и отговорността да бъде прехвърлена на авиопревозвача заради дефект на компонент или на част от оборудването“, допълва адвокат Коен.

„Във всеки един случай, някой ще трябва да плати 17 милиона евро“, са думите на адвоката. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари