Кои са признаците на забавен метаболизъм?

0
Честата умора може да е един от тях
Честата умора може да е един от тях Снимка: Sergey Nivens/Shutterstock

Честата умора може да е един от тях

В неравната битка с килограмите често пъти ние, дамите опитваме всичко – строги диети, изтощителни тренировки, масажи и модерни процедури за тяло. Мотивацията обаче не трае дълго. Един семеен празник или ваканция могат да объркат всички планове и да се озовем отново на старта, където всичко започва отначало.

Виним гените, липсата на движение или многобройните ангажименти за нашата не добра физическа форма. В края на деня сме уморени и психически претоварени, а пътят до фитнес залата ни се струва непосилен. Консултираме се с приятелки и познати, и тогава в съзнанието ни изниква думата „метаболизъм“, пише "Аз-жената".

Често говорим за него, когато коментираме последната диета или трудности със свалянето на тегло. Какво всъщност представлява метаболизмът? Най-просто казано, това е способността нашето тяло да преобразува поетите калории в енергия за организма. Ако имате бърз метаболизъм, веществата, които поемате с храната ще се обработват бързо, като освен това вие ще изгаряте и повече калории в състояние на покой – например когато лежите и гледате телевизия. И обратно – забавената обмяна на веществата ще ви попречи да усвоявате бързо поетите вещества, както и да изгаряте калории. Съответно – вие ще се нуждаете от приема на по-малко количество храна, отколкото човек с бърза обмяна.

Как да разберем дали имаме забавен метаболизъм?

Броите калории, ходите на фитнес, спите достатъчно, въпреки това качвате тегло. Вероятно причината може да е забавен метаболизъм. Много жени споделят за увеличен апетит, който може да е сигнал за хипофункция на щитовидната жлеза. Ако имате съмнения за това, незабавно се консултирайте с лекар специалист. Ето някои от най-честите признаци на забавения метаболизъм.

Умора

Ако тялото ви усвоява бавно енергията, която му се предоставя, това може да е причина да се чувствате уморени много често през деня. Ендокринолози споделят, че най-честият сигнал за забавена обмяна (освен покачването на тегло) е именно умората.

Суха кожа

Бавният метаболизъм означава, че клетките не са така активни, като съответно те не получават нужното количество кръв. Когато кожата не получава необходимите ѝ вещества, тя губи блясъка си, а вие можете да я усещате суха и сърбяща.

Чести главоболия

Безпричинни главоболия или мигрени могат да бъдат сигнал, че нещо с обмяната на веществата ви не е наред.

Запек

Проблемите с изхождането могат да са признак за забавена обмяна, тъй като храата не може да бъде добре смляна и усвоена.

Чупливи нокти

Липсата на достатъчно количества ценни вещества влияе освен на състоянието на кожата и на здравето на ноктите.

Косопад

Бавният метаболизъм може да повлияе на растежа и обновяването на косата ви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари