Кои са козметичните съставки, които ни разболяват

1
Когато имате възможност, ползвайте натурални козметични средства
Когато имате възможност, ползвайте натурални козметични средства

Признавам си, до съвсем скоро обилният козметичен шопинг мигновено ме караше да се почувствам няколко идеи по-красива

 Прекрасно ухаещи шампоан, балсам, душ гел, лосион за тяло, хидратиращ крем за лице. Плюс слънцезащитни средства, лак за нокти, парфюм и дезодорант, гланц за устни... всяка от вас сама може да допълни списъка. Обикновено четях етикета, само за да установя, че има съставки, които разпознавам като благотворни. И пренебрегвах онези, които не разбирах – не защото не съм си давала сметка, че може да са вредни, а по-скоро по инерция, пише Силвия Петрова в Mila.bg

Докато се разкрасяваме, в организма ни постъпват около 2,5 килограма различни химични вещества. Попиването им през кожата е много по-опасно, отколкото поглъщането им, тъй като директно попадат в кръвообращението. Резултатите може да варират от по-безобидните алергични реакции и ранно състаряване на кожата, през токсични и хормонални разстройства, дори до онкологични заболявания. 

Минерално масло – звучи някак натурално, но всъщност е остатъчен продукт от преработката на нефта. Използва се за разтворител на етерични масла и консервант. Запушва порите и пречи на кожата сама да се освобождава от токсините. Може да го срещнете още като парафин.

Парабени – вид консерванти, също получени от нефт. Заемат трето място в списъка на скритите канцерогени. Могат да причинят алергии и обриви, освен това имитират действието на женските половите хормони, което може да доведе до онкозаболяване. Могат да проникнат в ДНК-то на клетката и да влияят върху плода в утробата на бременни жени.

Пропилен / Бутилен гликол – достатъчно е да кажем, че е познат като антифриз и спирачна течност в автомобилната индустрия. Най-високо съдържание има в сухите дезодоранти.

Парфюм – на практика зад това обозначение може да се крият над 4000 отделни съставки, които не се изписват заради търговската тайна на аромата. А комбинацията им е възможно да доведе до доста неприятни резултати, някои от които влияят на централната нервна система и причиняват депресия или хиперактивност.

Фталати – вероятно няма да ги намерите на етикета, защото влизат в категорията „парфюм”. Те са силно токсични, някои от тях са канцерогенни, могат да причинят сексуални проблеми.

Формалдехиди – дразнят дихателните пътища, предизвикват алергии, канцерогенни са. Може да се съдържат в лаковете за нокти, шампоаните, парфюмите и дезодорантите.

Наночастици – те са многократно по-тънки от човешки косъм и заради това могат да проникнат в мозъка или в плацентата и да причинят големи неприятности и дори мутации.

Внимание! Козметичните продукти, който съдържат изброените вещества, сами по себе си не са рискови, тъй като те са в много малки количества. Проблемът идва от натрупването им в организма. Когато имате възможност, ползвайте натурални козметични средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари