Кои са хората, спрягани за служебното правителство на Радев?

6
На генерала днес му трябват сапьори, които да взривяват шумно снарядите, заложени край Борисов
На генерала днес му трябват сапьори, които да взривяват шумно снарядите, заложени край Борисов Снимка: БГНЕС

Нови сценарии, по които може да ни се наложи да живеем. Президентът ще бяга вдясно и по-далеч от БСП - дистанцира се умишлено от социалистите, които го лансираха за поста, пише "24 часа"

При първото му правителство Паси насочи “Дондуков” 2 към царския проф. Огнян Герджиков, който сега няма шанс за Министерски съвет

На генерала днес му трябват сапьори, които да взривяват шумно снарядите, заложени край Борисов

Румен Радев умее да дразни Бойко Борисов така, че най-много да го заболи. В четвъртък вечер, преди реч на медийно събитие, държавният глава изненада, че е готов със служебно правителство - нищо, че няма оставка, нищо, че парламентът излезе във ваканция до 1 септември.

В петък леви и десни депутати се чудели кои са премиерът и министрите във втория служебен кабинет на Радев. На тях президентът се доверява в най-тежката война, която той с нестихващ ентусиазъм и енергия води. Ако генералът действително вече е намерил хора, то те ще са не просто неговите войници, а сапьори, които да търсят заложените под и от Борисов бомби и да ги взривяват шумно

Каква ще е разликата между първото и второто служебно правителство на Радев?

Когато на 27 януари 2017 г. симпатичният и диалогичен професор по право Огнян Герджиков стана министър-председател, много политици бяха изненадани силно. Те не знаеха обаче, че в първите месеци на своето управление Радев си бе позволил да общува освен с Корнелия Нинова и с група бивши царски депутати и министри около Соломон Паси. Точно ексдипломат №1 върна в голямата игра за 4 месеца Герджиков.

Днес Радев няма нужда от диалогичен премиер, а от острие. Затова сега вероятно ще бяга и вдясно, и по-далеч от БСП. Социалисти са обидени от изказване на човек от екипа му, който предупредил, че президентът се дистанцира умишлено от тези, които го откриха и лансираха за поста. Той въобще не контактувал с червените депутати, а само с лидерката Нинова. Вероятно затова те се явиха веднъж-дваж на протестите и изчезнаха.

Кой може да е одобреният за премиер от президента

“24 часа” се опита да подреди вероятните кандидатури, без да има стопроцентово потвърждение, че това са лицата.

Тези, които познават Радев, го описват като подозрителен човек, авторитарен по военному. Затова се предполага, че ще се спре на хора, на които има доверие. Хора, които са част от екипа му на “Дондуков” 2.

На профила верен сапьор за войната, която Радев е убеден, че ще спечели, отговаря най-пълно Димитър Стоянов - главният секретар на президента.

Генерал от Хасково, бивш началник на щаба на ВВС и най-овластеният член на президентския екип - биография, която Радев цени и познава. 52-годишният офицер се стреми да знае и прави всичко - да контролира президентството, спецслужбите, да знае какви материали срещу министри на Борисов и съветници на Радев влизат в прокуратурата, явява се като яростен защитник на държавния глава и неговите правомощия по всички телевизии.

Завъртя се и името на Илияна Цанова, която противници на Радев припознават като човек от кръга на Прокопиев. Тя обаче има един минус пред държавния глава - два пъти е предпочетена в аналогични правителства на предшественика му Росен Плевнелиев. А Плевнелиев е остър критик на поведението на Радев.

Цанова е експерт, уважаван от Кристалина Георгиева, шеф на Международния валутен фонд. 44-годишната икономистка за първи път влезе в изпълнителната власт през 2013 г. и отговаряше за управлението на средствата от ЕС.

След края на второто си участие в служебен кабинет на Плевнелиев тя е заместник изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, основната структура на плана “Юнкер”.

И проф. Даниела Бобева се споменава като възможен служебен премиер. Любители на конспирациите свързаха името на днешната преподавателка във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) с това на Васил Божков заради факта, че тя изгря политически като вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Софиянски, с когото най-богатият българин е свързан роднински.

Както е известно, една от дъщерите на бившия кмет на София е омъжена за сина на Божков.

През 1997 г. 61-годишната днес Бобева бе министър на търговията и външноикономическите връзки при Софиянски и съучредител по-късно на партията му Съюз на свободните демократи. 16 г. по-късно Бобева отново влиза във властта - този път като вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. Точно това участие би ѝ дало минус в кабинет, от който Радев пробва да се дистанцира.

Един бивш служебен премиер бе заподозрян в бърз тръс към пореден такъв кабинет -Марин Райков.Посланикът ни в Лондон излезе сред протестиращите, което бе прието като знак към Румен Радев, въпреки че Райков като опитен дипломат обясни, че като посланик на всички българи е посетил протеста срещу Борисов пред посолството на държавата, чийто премиер е той.

60-годишният Райков е работил за правителства на Иван Костов и Борисов и стана особено популярен с промяна в закон, която му гарантира да е посланик в едни от най-добрите точки на света.

Една индиректна връзка на Райков му дава предимство в един бъдещ служебен кабинет - той и Васил Божков имат общ PR - Ивет Добромирова.

По-скоро като флирт с протеста се допуска Ренета Инджова да е харесана пак за служебен премиер. Тя вече веднъж бе на този пост през есента на 1994 г. и сега в медийни изяви говори с лексиката на Румен Радев за мутрите и управлението на Борисов.

Около позицията на Конституционния съд за президентския имунитет се изяви проф. Пламен Киров - чието име се свързва с два поста - на премиер и на правосъден министър.

Бившият конституционен съдия ще е особено важен за Радев в битката му за промяна ва съдебната система. Киров е професор по конституционно право, бил е представител във Венецианската комисия и съветник на президента Георги Първанов.

Министри и зам.-министри има сред протестиращите - това е една от посоките, в която би трябвало да гледа Радев.

И ако това е така, Христо Иванов е най-естественият и за служител за служебен правосъден министър, но вероятно той ще предпочете да гради своята “Да, България”, която в последните няколко години бе замряла, но дебаркирането пред летния сарай на Доган, рязко вдигна рейтинга на Иванов.

Червени разказват, че в първия ден на протеста той ги посрещнал с думите “Добре дошли”, а те отговорили, че са от години сред протестиращите, защото не са били министри на Борисов като Христо Иванов.

Видимо засилената активност на една добра юристка като Таня Дончева, която умее силно да мрази и обича, я прави подходящ за Радев министър на правосъдието. Тя със сигурност ще захапе и Борисов, и Гешев еднакво силно, а като адвокат на някои от клиентите на главния прокурор също има теми за дебат с обвинението.

В президентския екип неофициално гледат на шефа на кабинета на Радев Калоян Методиев като на подходящ за външен министър. Докторът по политология работи еднакво добре и с леви, и с десни, какъвто е профилът на протестиращите. Политическата му кариера започва като председател на Младежкия СДС. На парламентарните избори през 2005 г. е водач на ОДС за Търговище. През 2005 г. напуска СДС, а 2 г. по-късно е сред основателите на партия Общество за Нова България (ОНБ), която вече липсва от пейзажа.

Още един външен министър се гласи за кабинета на Радев - Николай Милков.Президентският секретар по външна политика обаче бе част от деликатния скандал с колегата си Пламен Узунов, либийския танкер и бизнесмена Пламен Бобоков.

И други съветници на Радев са потенциални членове на бъдещо служебно правителство. Трима от бившите министри от кабинета “Герджиков” например влязоха след края му на “Дондуков” 2 - Стефан Янев, Гълъб Донев и Пламен Узунов. С изключение на последния не е изключено другите двама отново да оглавят ведомства.

Гълъб Донев има експертизата за социален министър - работил е и в НОИ, и в инспекцията по труда. А в момента съветва президента не само по социални, но и по здравни теми.

Стефан Янев пък отново може да стане министър на отбраната. Освен ВНВАУ “Г. Димитров” в Шумен и ВА “Г. С. Раковски” той е завършил Националния военен колеж във Вашингтон. Работил е в центъра на НАТО в Анкара, бил е и аташе по отбраната в САЩ.

Възможно е като здравен министър да се върне отново Илко Семерджиев.Той е бил зам.-министър на здравеопазването в три правителства - на Любен Беров, на Стефан Софиянски и на Иван Костов, като след промените в последния кабинет става и титуляр във ведомството. Бил е и шеф на НЗОК.

Постът здравен министър е изключително важен в този период и проф. Асен Балтов е еднакво подходящ за всяко служебно и всяко редовно правителство. В критични моменти по време на пандемията името на директора на “Пирогов” бе споменавано на няколко пъти като добър вариант. Балтов е популярен, обичан от лекарите и уважаван от конкурентите си. Съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова - проф. Андрей Йотов, е работил дълго време заедно с Балтов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари