Кой отговаря за носенето на маски в междуградския транспорт?

0
Пътник по линията Русе - София разказва за канските мъки да намери отговор на този въпрос от институциите, които работят само на хартия
Пътник по линията Русе - София разказва за канските мъки да намери отговор на този въпрос от институциите, които работят само на хартия Видео: Господарите

От март в България е обявена извънредна епидемична обстановка. С нея и редица мерки за ограничение на разпространението на COVID-19.

Господарите са получили сигнал, че масово в междуградските автобуси не се спазва изискването за носене на маски от пътниците. Зрителят, пътувал по линията Русе - София, разказва в интервю с репортерката ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт как неколкократно се е опитвал да сигнализира на различни институции за това, но те не са реагирали на сигналите му, а са го препращали една към друга: Министерство на здравеопазването, РЗИ-Русе, РЗИ-София, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на транспорта, Министерство на вътрешните работи и дори спешния телефон 112. Всички те не са реагирали, затова той се обръща към нас.

Проверка на медията на Централната автогара в София показа, че автобуси от всички краища на страната пристигат, пълни с пътници без маски. А шофьорите като пряко отговарящи за спазването на мерките, също обикновено не носят лични предпазни средства.

Това е доста притеснително, предвид разказа на медицинска сестра от дома за социални грижи „Качулка“ в Сливенско, която сподели пред bTV, че и тя, и колегите ѝ ежедневно пътуват с междуградски автобуси, въпреки че са болни.

Ние не казваме дали вирусът е опасен, или не – нито дали и доколко предпазните маски помагат. Въпросът е, че институциите, които налагат правилата, масово не ги спазват, а в това време хора със заболявания излагат на риск живота и здравето си, пътувайки с обществен транспорт. Не всеки може да си позволи да пътува с личен автомобил, затова е редно всички да се съобразяваме с правилата, а институциите да следят за спазването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари