Кой е новият "Мост на въздишките" в Русе

6
Влюбени окичват с катинарчета пасарелката на кея, бившият Вит мост
Влюбени окичват с катинарчета пасарелката на кея, бившият Вит мост Видео: Русе Медиа

Влюбени окичват с катинарчета пасарелката на кея, бившият Вит мост

Мостът в Русе, който свързва хотел „Рига“ с бул. „Придунавски“ в посоката към къщата на Калиопа, от дълги години е известен и като „Мостът на Въздишките“ по аналогия с моста във Венеция. Напоследък обаче това име заслужава съвсем друго място, което води към реката – пасарелката на кея.

Още преди да бъде разрушена старата конструкция през 2018 г., витият мост бе окичен с катинарчета на влюбени. Те бяха закачени на двете предпазни прегради точно над минаващата отдолу жп линия, припомня Русе Медиа.

Близо 4 години след построяването на новата пасарелка, мястото е припознато от младите хора като своеобразно лично пространство, където да си дават обещания и да заключат тези лични моменти с катинар, поставен на моста. Подобна е идеята на Моста на влюбените в Париж – Pont des Arts, и в тунела към къщата на Жулиета във Верона. В Париж обаче се наложи да бъде забранено поставянето на катинари на моста, тъй като под тежестта им конструкцията бе компрометирана. В Италия пък всяка година общинските служби преди новия туристически сезон правят разчистване, за да има къде новите влюбени двойки да оставят своето любовно послание.

Какво се е случило с катинарите от старата пасарелка не е ясно – най-вероятно са били изхвърлени, но на новия мост вече има над 200 катинара, закачени и на двете предпазни странични прегради. Някои са изключително малки, други са грамадни и помпозни. Някои от тях са предварително подготвени с гравиране на инициалите на двамата влюбени и задължителното сърце. Новият „Мост на Въздишките“ в Русе е избран така, че да може на него да се правят романтични селфита с реката и залеза.

Интересно е каква е съдбата на ключетата – дали се хвърлят долу на жп линията или влюбените отиват до Дунава, за да ги потопят във водите на реката. Още по-любопитно би било, ако се намери начин за събиране на историите, които стоят зад всяко катинарче, заключило по една любов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Ivan
    Целия кей, включително и тоя мост са пълна пародия. За това в Русе има само селяндури, мангали и резаци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари