Кой е най-ефективният избор на отопление през зимата?

0
Топ 3 на видовете отопление
Топ 3 на видовете отопление Видео: NOVA

Кой вид отопление за зимата е най-ефективен, най-изгоден и най-екологичен?

Данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие показват, че най-евтино е отоплението с термопомпа, под 5 стотинки, следвано от климатик, клас А, предава NOVA.

В първата тройка на цените се нареждат и въглищата, следвани от дървата – за близо 7 стотинки на киловат час.

Следващата най-близка цена вече е 9 и половина стотинки за отопление на природен газ и почти 10, ако изберем екопелети. Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки – като най-скъпо дотук е парното – в София киловатчасът излиза малко над 16 стотинки.

Но пък ако изберем електрическа печка по дневната тарифа, ще трябва да предвидим по 19 стотинки на час. И тези цени са при условие, че разполагаме с топлинните уреди. Инвестицията в един модерен климатик или в термопомпа е съвсем отделен въпрос, който често спира семействата да изберат по- екологичния пред по-евтиния начин на отопление.

„Освен цената има и други важни аспекти, които трябва да се обсъдят. Всяка технология си има и недостатъци”, заяви в студиото на „Събуди се” изпълнителният директор на АУЕР Ивайло Алексиев.

Той обясни, че първоначалната инвестиция в термопомпа е много по-висока от тази на печка, която работи с дърва и въглища. Климатиците от висок клас пък са над 1500лв. Ако имате твърдо гориво, трябва да имате място, където да се съхранява, обясни още Алексиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари