Кой да спазва закони, след като депутатите не го правят?

1
Първият председателски съвет на новоизбраното Народно събрание реши, че депутатите могат да влизат без зелен сертификат в сградата на парламента
Първият председателски съвет на новоизбраното Народно събрание реши, че депутатите могат да влизат без зелен сертификат в сградата на парламента Снимка: БГНЕС

Защо депутатите влизат в парламента без да показват зелен сертификат или тест, а хората, които посещават мол, кино или ресторант, са длъжни да имат?

Това може да се окаже първият голям провал на неродената коалиция, пише Георги Ангелов в Дойче Веле

Първият председателски съвет на новоизбраното Народно събрание реши, че депутатите могат да влизат без зелен сертификат в сградата на парламента. Така се оказа, че зеленият сертификат, който се дава на ваксинирани срещу Ковид, на преболедували или на граждани с отрицателен тест, е необходим за влизане в мол, голям магазин или кино, във фитнес, в ресторант, в театъра, но не и в парламента.

Председателят на групата на най-голямата партия “Продължаваме промяната” Андрей Гюров каза, че позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително. Той все пак призова от името на партията хората да се ваксинират и заяви, че за да се уеднаквят правилата в държавата, депутатите трябва да дават пример.

Поради специфичните ограничения за достъп на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и затова там не се прилагат ограниченията, приети за обществените сгради, поясни председателят на НС Никола Минчев на 4 декември пред бТВ.

Обществена сграда или не

Да, номинално парламентът може да не е обществена сграда, защото в него се влиза само с пропуск. Но сграда, в която всеки ден се събират по 240 народни представители, а заедно с журналисти, служители и администрация може да събере и над 400 души на едно място, всъщност е много по-обществена от редица заведения и магазини. А е обществена, защото там се събират всички, които са избрани да взимат решения в името на обществото. Тяхното поведение, техният пример не просто се виждат през десетките телевизионни камери, излъчващи почти постоянно на живо от пленарната зала и кулоарите, а и са пример за обикновения български гражданин.

Същият този гражданин обаче сега вижда депутати, които се държат така, сякаш имат повече права от всички останали българи и могат да се събират със стотици, без да показват сертификат или тест. Да не говорим, че депутатите и останалите в парламента, които носят маски, са малцина, което много добре се вижда. Децата в училище са длъжни да носят маски в коридорите, въпреки че се тестват всяка седмица, но не и депутатите.

Решението води до популизъм и смърт

И две години след началото на пандемията очевидно е нужно да се повтаря за нуждата от ваксиниране, тестване, спазване на дистанция и носене на маски. Това са инструментите, с които разполагаме, срещу коронавируса. Но вместо стремежът за запазване на човешкия живот в държавата с най-голяма смъртност в ЕС(България) да обединява всички партии в парламента, той ги разделя. Това пък води до още по-голям антиковид популизъм, а той - до още смъртност.

Десислава Атанасова от името на вече опозиционната ГЕРБ предложи здравният министър да включи Народното събрание в списъка с обществените сгради, в които се изисква зелен сертификат, или да го отмени за всички. Това наля вода в мелницата на Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”, който заяви, че не е редно депутатите да се ползват с по-различен статут от останалите граждани по отношение на мерките, въведени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Българите показаха какво искат

Ако решението за контрол на сертификати в парламента е окончателно, то може да се смята за първи провал на неродената коалиция, от която се очаква да промени модела на управление в България. Защото българите се нуждаят от справедливост и го показаха с протестите, които доведоха до промяната. И защото починалите от Ковид досега са поне 30 000, а според някои оценки, дори двойно повече. Това само задълбочава демографската катастрофа, за която толкова обичат да говорят всички политици. А някои от тях, като например от “Продължаваме промяната”, обичат да повтарят и друго: “Правилата трябва да са за всички".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари