Кои билки борят стреса и безсънието

4
Ашвагандата е древно аюрведично растение, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните му ползи  при стрес, нервно напрежение и умора
Ашвагандата е древно аюрведично растение, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните му ползи при стрес, нервно напрежение и умора Снимка: bilki.bg

Още Баба Ванга беше казала, че за всяка болка си има билка. Достоверността на нейните думи се оказват факт в наши дни, когато все повече българи се обръщат към естествените продукти, сътворени от природата

Да познаваш билките и да умееш да ги прилагаш адекватно е от изключително значение.

Русенката Мария Толева е хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика. Тя е разработила специална тинктура, която не просто успокоява нервите на човека, но и допринася за по-доброто качество на съня, бодрост през деня и сваляне на общото напрежение и притеснение. Мария разказва за всяка билка, включена в тинктурата:

ПАСИФЛОРА

Пасифлората е "открита" от испанския лекар Монардес през 1569 г., който документирал традиционните й приложения и я пренесъл в Стария свят, където бързо станала любима успокоителна напитка (под формата на билков чай. Едно от най-типичните приложения на пасифлората е за терапия на тревожност и възбуда. От проучвания се твърди, че растението помага при нервно напрежение и безпокойство. Предполага се, че повишава нивото на гама-аминомаслената киселина (ГАМК) в мозъка. Това е невромедиатор, който намалява мозъчната свръхактивност, което може да ви помогне да се отпуснете или да спите добре.

Полезна е и при: Екстремно безпокойство поради отказ от алкохол , опиати или наркотични вещества.

Има провеждани проучвания, които наблюдават свойствата на растението при лечение на стомашно чревни заболявания. Изследователите твърдят, че пасифлората унищожава микробите и прочиства чревните паразити.

АШВАГАНДА

Ашвагандата е древно аюрведично растение, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните му ползи при стрес, нервно напрежение и умора. Ашваганда бързо набира популярност като ключов компонент в много ноотропни комбинирани добавки.

- Особено ефективна при усещане за постоянен стрес и тревожни разстройства.

- За лесно заспиване и за пълноценен сън без чести събуждания.

- Не допуска поява на паника и необоснован страх.

- Спомага за излизане от състояние на депресия.

- Предпазва от често и неоснователно безпокойство.

- По естествен път регулира нивата на кортизола - хормона на стреса. Този баланс спомага и за нормализиране нивата на захарта и се елиминира процеса по ненужно складиране на мазнини в корема.

- Подобрява нивата на серотонин и гама-аминомаслена киселина, което намалява тревожността в ежедневието.

- Спомага за свежа и бърза мисъл.

- Подпомага организма да поддържа здравословно и балансирано настроение.

- Възстановява организма при психично и умствено изтощение.

- В резултат на общото подкрепящо действие, ашвагандата е отлично средство за поддържане на половото здраве и жизнеността.

- Подмладява и подобрява общото здраве – ашваганда има противовъзпалително, антистресово, антиоксидантно, имуномодулиращо и подмладяващо действие. Билката оказва положително въздействие върху ендокринната, сърдечно-съдовата, дихателната, нервната системи.

МЕНТА ( Mеntha piperita)

Ментата е позната на нашите предци от древни времена. Благодарение на ментола растението има силни охлаждащи свойства: стимулира студените рецептори на кожата и лигавиците и може да се използва като антисептик и слаб локален анестетик /обезболител/.

Ментата има подчертан успокояващ ефект, подобрява качеството на съня, облекчава стреса и симптомите на умора. Помага в борбата срещу вирусни заболявания, както и при лечение на заболявания на дихателната система: бронхит, синузит, пневмония.

Използва се за леко облекчаване на болката, по-специално може да помогне при главоболие и мигрена.

Тя е добро противовъзпалително средство. Чаят от мента може да се използва за гаргара на гърлото и устата.

Мента има добър ефект при проблеми с ентералната нервна система- ЕНС / нервен стомах/ . Успокоява перисталтиката на стомашно-чревния тракт, премахва газовете, киселините и коремни спазми .

АЛОЙЗИЯ

АЛОЙЗИЯ (Aloysiacitrodora) е храстовидно растение, което произхожда от Латинска Америка, от където през 17 век я донасят в Европа испанските и португалските изследователи. Растението е богато на антиоксиданти и притежава много лечебни качества. Намалява напрежението, тревожността и безпокойството. Добре действа на мускулите при интензивни тренировки, намалявайки умората и мускулната треска. В традиционната медицина е използвана за лечение на тревожност, лошо храносмилане, спазми и безсъние. Предприети са много академични проучвания за полезността на Алойзията за здравето. Изследванията потвърждават основните и полезни свойства – успокояващо, антиоксидантно, и противовъзпалително.

Намалява стреса – има успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система и намаля напрежението, тревожността и безпокойството.

Подобрява съня – благоприятства и при нарушения на съня, благодарение на богатото й съдържание на мелатонин и липсата на кофеин

Детокс и имуностимулант – детоксикацията е важен процес за изчистването на организма. Алойзията може естествено да стимулира организма да се изчисти от натрупаните токсини в тялото.

Регулира теглото– билката често е част от програмите за намаляване на наднорменото тегло. Тя регулира апетита и ограничава желанието за сладки храни. Също така насърчава изгарянето на мазнините и регулира метаболизма.

МАТОЧИНА /Melissa officinalis/

Многогодишно тревисто растение , което се използва успешно в народната и научната медицина в много страни по света повече от 2000 години. В "Канон на медицината", преди почти 1000 години, Авицена посочва лечебните свойства на това растение при ''мозъчни блокажи". Той нарича маточината "насладата на сърцето", обяснява, че тя укрепва духа, прогонва тъмните мисли и премахва меланхолията. Фенилпропаноидите (розмарин, кофеинова, хлорогенна киселина и др.) допринасят за : антивирусните, имуномодулиращите, антихистаминовите и антиоксидантните свойства на това растение.

Доказани полезни свойства на маточината: антидепресантни, спазмолитични, имуномодулиращи, антивирусни и антиалергични състояния.

Затова билката е подходяща при невроза , депресия, тревожност, безсъние , леки форми на артериална хипертония и исхемична болест на сърцето.

Комбинация от екзотични билки, от различни места на цялата планетата се оказва с благоприятен ефект върху организма. Всяка от тях притежава доказано релаксиращо, успокоително и сънотворно действие.

Понякога трябва съвсем малко помощ на тялото ни, за да се справи с целия стрес на ежедневието и забързания начин на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари