Когато всеки лъже и краде

4
Държава, която оценява кръчмарския бизнес за най-важен в икономиката си, моли да бъде лъгана
Държава, която оценява кръчмарския бизнес за най-важен в икономиката си, моли да бъде лъгана Снимка: БГНЕС

Държава, която оценява кръчмарския бизнес за най-важен в икономиката си, моли да бъде лъгана

След като недоволството на бизнеса от разпределянето на COVID-помощите не доведе до нищо положително, работодателите и синдикатите поискаха държавата да замени сегашните социално-икономически мерки с универсална финансова подкрепа. В писмо до премиера Бойко Борисов те заявяват, че още през октомври 2020 г. в тристранката е бил обсъден и договорен нов компенсационен механизъм. До края на сегашния парламент остават броени дни, но този механизъм продължава да отлежава в нечия канцелария. И, ако правителството не придвижи съответния проектозакон незабавно, шансовете за неговата реализация стават почти нулеви, пише Огнян Стойчев в Банкеръ.

Работодателите и синдикатите искат въвеждане на универсален подход за подкрепа на всяко предприятие (без значение от икономическата му дейност), както и за работещите в него. Условието, на което трябва да отговарят "пациентите", е само едно: реализиран спад на нетните приходи от продажби над 20%, сравнено със същия месец на предишната година, поради пазарен шок или друг непредвидим икономически стрес. Нов универсален механизъм за подкрепа на предприятията и работещите в тях се предлага и по още една причина: когато със заповед на държавен орган те са поставени в принудителен престой. Целта е от 1 април новите правила да заменят прилаганите различни мерки за различните сектори, известни като "60/40", "80/20", "24 лв. на ден" и други.

Хубави сметки, но кръчмарят - в лицето на НАП - мисли нещо съвсем различно. И охлажда "универсалния" напор с данни, че бизнесът масово лъже, за да се добере до COVID-помощите. Много фирми, кандидатстващи за подкрепа пред приходната агенция, хитрували безочливо, за да заобиколят сегашните правила и да получат повече пари, отколкото им се полагат. Както може да се очаква, първенци в надцакването се оказват ресторантьорите - близо 60% от проектните им предложения (т.е. от исканията им) са пълни с "неточности". Най-честите отклонения са в срока, за който се иска подкрепа, и в посочения оборот за предната година.

"Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% от оборота на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането", сочат данните на НАП.

Поголовното шмекеруване и необходимостта от изясняване на неточностите и коригиране на подадените данни е принудило ръководството на приходната агенция да увеличи тройно броя на експертите, работещи по програмата. Дано се справят, но отсега е ясно, че когато отгоре до долу всичко живо лъже, маже и краде, никакви универсални правила и контролни напъни няма да са удовлетворителни. Държава, която оценява кръчмарския бизнес за най-важен в икономиката си, моли да бъде лъгана.

И други лъжат, при това на първа линия. Лекари, сестри, санитари, лаборанти и друг персонал, ангажирани срещу коронавируса, ще продължат да получават и през тази година по 1000 лв. над заплатите си. Разликата е, че солидната надбавка вече ще бъде изплащана от Здравната каса вместо от Министерството на здравеопазването. Лечебните заведения също ще продължат да получават гарантирано 85% от обичайните си приходи, ако са с намалена дейност.

И това е хубаво, но... с едно много важно уточнение: въпреки че е глобална икономическа криза, същите тези лечебни заведения - със същия "съответен" персонал продължават да лъжат и точат същата Здравна каса с отчитане на фиктивни пациенти. Справка - схемата в болница "Лозенец", чрез която мними лежащо болни са отчетени през частен застраховател и "фактурирани" по клинична пътека "Емболия и тромбоза на долните крайници".

След като поредният скандал за кражби в здравеопазването гръмна чрез журналистическо разследване и стана ясно, че ще влиза и прокуратурата, ръководството на болницата се оправда с "техническа грешка". Допусната десетки пъти и довела до източване на стотици хиляди лева.

Ще е много наивно, ако някой си помисли, че това е изолиран случай. Здравната каса се източва ежегодно, системно, безогледно и в огромни мащаби. Затова и медицинската грижа е в катастрофално състояние, храната и хигиената в болниците е отвратителна, а пациентите трябва да си доплащат за лечението, което често е неадекватно (с оглед медицинските показатели) и осакатява или убива, вместо да прави точно обратното. Но, както прекрасно знаем, парите никога не се губят. Те просто потъват в нечии джобове, старателно (уж) обвити в пушилка от нескончаеми ялови дебати на тема поправяне на стари или приемане на нови правила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари