Кога температурата е признак на нещо сериозно?

0
Много хора са склонни да изпадат в паника от „градусите в червено“, особено, когато става дума за деца
Много хора са склонни да изпадат в паника от „градусите в червено“, особено, когато става дума за деца

Какво си мислите, когато видите термометър със стойности над общоприетите 37°С? „Пак ме пипна грипът! Лягам си!“, а може би „Не искам да съм в болничен точно сега!“ или пък „Ужас! Трябва веднага да отида на лекар!“.

Много хора са склонни да изпадат в паника от „градусите в червено“, особено, когато става дума за деца, пише Subra.bg. Но не са малко и тези, които разбират, че най-разумното решение в подобна ситуация е да си спестят излишните притеснения и да осигурят комфорт на собствения си организъм да се справи с болестта.  

Отдавна известен факт е, че температурата има редица положителни качества. Дори да не ви се вярва, тя е единственото „видимо“ доказателство, че тялото ни реагира на неблагоприятните външни фактори, които се опитват да ни разболеят. А това само по себе си е ясен знак за добре функционираща и здрава имунна система. Факт, известен дори на Google, където фразата „Високата температура е полезна“ държи първенството по най-много потребителски търсения в мрежата.

БОЛЕСТ НА РАДАРА

Покачването на температурата е сигнал. Нещо като аларма, която се задейства, когато тялото ни засече проблем. Това могат да са бързо размножаващи се вируси или бактериална инфекция, с които имунната система трябва да се справи. Веднага щом ги засече, тялото ни реагира и мобилизира имунната система да ги отстрани.

Учените са установили, че с всяко повишаване на телесната температура с 1 градус скоростта на биохимичните реакции се вдига с около 1 милион пъти. Съответно, така се увеличава и реакцията, с която организмът посреща някакъв външен нашественик.

С покачването на температурата, например, организмът ни активира специални цитотоксични Т-клетки (с кодовото название CD8+). Това са специални лимфоцити, способни да разрушават клетките, заразени с вируси. Допълнително се произвеждат повече бели кръвни телца и интерферони (белтъчни вещества), които стимулират имунната система и й помагат да се бори с лошите бактерии и вируси. Повишават се нивата на неутрофилите - уникални имунни клетки, които избираемо се насочват към болестотворни бактериални клетки. А също така се подобрява и дейността на ензимите, което създава неблагоприятна среда за вредните микроби.

Всъщност високата температура има една единствена цел – да постави микробите в толкова екстремни условия, в каквито те трудно виреят. Известно е, например, че при температура от 38.3 повечето бактерии не успяват да оцелеят, а при 38.8 вирусите не могат да се размножават и да се разпространяват в тялото ни. Така на практика организмът ни сам побеждава инфекциите.

ЗАЩО СЕ ПАНИКЬОСВАМЕ?

През 1980 г. известният педиатър Бартън Шмит въвежда термина „фобия от треската“. С това понятие той описва страха на родителите, когато техните деца вдигнат висока температура. Този страх на свой ред се характеризира с неистов стремеж тя да бъде свалена възможно най-бързо. За съжаление почти 40 г. по-късно над 90% от възрастните продължават да смятат, че високите градуси на телесната температура са опасни, могат да доведат до други вредни последиции и затова срещу тях трябва да се взимат спешни мерки.

Много изследвания обаче показват, че далеч по-опасно от самата температура е нейното прибързано и неаргументирано понижаване. Тогава на практика ние „приспиваме“ имунната система, заблуждаваме я, че заразата си е отишла, но по този начин само удължаваме процеса на боледуване. Има наистина вълшебни хапчета, които ни вдигат на крака за ден. Но ако в този период организмът ни не успее да се справи с болестта, тя се завръща с още по-голяма сила веднага щом ефектът на хапчето отшуми.

Ето защо личните лекари не препоръчват да се борим с температурата, когато тя не е в критични граници. Това, което можем да направим, е да облекчим някои от страничните ефекти, като главоболие, замаяност, болки в мускулите или секреция от носа, но без да пречим на имунната система да се справи с болестта.

КОГА СТАВА ОПАСНО?  

Специалистите разглеждат треската в три граници по скалата между 37 и 40 градуса:

  • От 37,3˚С до 38,3˚С – леко повишена температура;
  • От 38,4˚С дo 39,7˚С – повишена температура;
  • Над 39,8˚С – висока температура;

Ако сте в първата група, не очаквайте докторът да ви предпише медикаменти за сваляне на градусите. По-скоро ще ви посъветва да си останете вкъщи и да си починете ден-два. Обикновено срещу този вид температура не се взимат специални мерки, защото тя може да се изкара и „на крак“.

Ако попадате във втората група обаче, сами ще изберете леглото у дома, защото треската определено ще ви създава дискомфорт. Вероятно е да ви предпишат противовъзпалителни средства, но едва ли ще пиете медикаменти за понижаване на температурата преди градусите да стигнат 39°. Когато организмът не се бори с тежки болестотворни процеси, този вид температура се „лекува“ с много сън, витамини и течности.  

Сериозен риск за организма се появява тогава, когато термометърът доближи или премине 40°С. Стойността се приема за максимално допустимия вододел, до който температурата може да се покачи, без да се предприемат сериозни мерки. След тази граница обаче свалянето на градусите е задължително и първо по важност, тъй като съществува пряко опасност за живота. Причината е, че над 42 градуса белтъците в човешкото тяло, включително и в кръвта, започват да се разпадат, а това е необратим процес с фатален изход.

Малко хора обаче знаят, че тялото ни е програмирано само да регулира температурата си. Процесът се управлява от мозъка чрез специален механизъм, който не позволява телесната температурата да се вдигне над 41˚С. При атака от вредни агенти организмът повишава градусите контролирано до точно определени стойности, за да неутрализира или убие натрапниците, без да „нарани“ своите собствени клетки. Ако се наложи обаче, няма да се поколебае да жертва и полезните микроби в името на оцеляването.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?

Добро решение при настинка и грип с леко повишена температура е приемът на голямо количество течности и електролити – например, прясно изцеден сок от лимон, топъл чай и витамини. Тялото ви определено ще оцени помощта, защото самото то губи много течности и електролити в борбата с болестотворните организми. 

Много лекари съветват, когато имаме температура, да се откажем от сладките храни. Парче шоколад или бисквити с чая вероятно ще ни накарат да се почувстваме по-добре, но с нищо не помагат на организма. Дори напротив, превръщат се в киселина, която усложнява процеса и буквално срива имунитета.

Най-добрият съвет е да се консумират алкални храни. Това са всички онези, които растат в земята - моркови, ряпа, червено цвекло, зеле и прочие. Зеленолистните разстения също са алкализиращи.

Ако въпреки течностите и правилната диета температурата достигне 38.5 при възрастен и 39.5 при деца, вече е време да вземете първите мерки за нейното понижаване. Но не с повече от половин или един градус, съветват лекарите. По този начин подавате ръка на организма, без да блокирате неговия имунен отговор.

Консултацията с лекар става задължителна, когато градусите преминат 39.4 или ако поддържате температура над 38 градуса в продължение на повече от четири дни. При затруднено дишане, конвулсии или много тежко общо състояние също незабавно се обърнете към специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари