КНСБ: Минималната заплата може да стане 700 още от 1-ви ноември

5
Пламен Димитров: Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева
Пламен Димитров: Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева Снимка: Dunavmost

Пламен Димитров: Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева

Още от 1 ноември минималната работна заплата може да стане 700 лева, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ръководството на БСП относно антикризисните мерки и бюджета за 2022 г. От синдиката искат от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лева. Сега тя е 650 лева.

"Трябва да се започне от спешните компенсации заради ненормално високите цени на тока и на газа към всички бизнеси. За нас е важно освен предприятията да бъдат компенсирани и домакинствата, независимо че те са на регулирания пазар'', посочи Димитров. От КНСБ искат и да се актуализира прагът на бедност час по-скоро.

"Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева и настояваме да се въведе още от 1 декември с решение на Министерския съвет, това може да стане и без парламент, и новите коефициенти в системата за социално подпомагане да бъдат приложени към него", посочи Димитров.

Според него промяната на прага на бедност и помощта за бизнеса ще изисква актуализация на бюджета за 2021 г.

От синдиката предлагат и антиковид добавка за октомври, ноември и декември за безработните с минимално обещание за безработица около 250 лева. Те са изчислили, че за това ще са нужни 17 млн. лева.

"Най-централният въпрос за нас са доходите'', заяви президентът на КНСБ. Относно бюджета за 2022 г. от синдиката смятат, че е възможно увеличение на средните доходи с 12-13 процента годишно и изпреварващо увеличение на минималната работна заплата със 17-18 процента.

От БСП също представиха своите предложения, сред които намаляване на ДДС върху енергоносителите, както и намаляване на ДДС на хранителните продукти в малката потребителска кошница от 20 на 9 процента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че са поискали срещата с КНСБ много преди началото на предизборната кампания, защото са притеснени дали ще има достатъчно време за приемане на бюджета за следващата година след конституирането на парламента. Тя изрази притеснение и от забавянето на внасянето на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия. От БСП искат и максимално дълъг срок за затваряне на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица Изток", като междувременно се намерят заместващи мощности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари