Кметът на Русе всеки петък дава отчет за свършеното през седмицата

1
Кметът прави пълен отчет на свършеното пред изминалата седмица
Кметът прави пълен отчет на свършеното пред изминалата седмица Видео: Фейсбук, Пенчо Милков

Кметът на Община Русе Пенчо Милков заяви във фейсбук, че всеки петък ще прави отчет на свършеното от него и общинска администрация през седмицата

Ето какво каза кметът:

" Кризата с КОВИД-19 е основната тема не само за България, но и за нашата община. Затова проведохме срещи със синдикатите - КНСБ и Подкрепа - за работата на здравните работници в детски гради и училища. Продължаваме да осигуряваме наш персонал в различните болнични задевения, за да подпомогнем работата на медиците.

Решихме Детска градина "Слънце" и Ясла № 16 ясла да поемат децата на медицинските  специалисти. Докато те се грижат за нас, ние да се погрижим за техните деца.  

Дискутирахме и онлайн обучението, как ще бъде продължено, готовност на учители и ученици. 

Продължава и организацията на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", въпреки несигурната обстановка. 

Тази седмица довършихме  големи инфраструктурни проекти по  европейска програма за България и Румъния. Ще ги реализираме през следващите години. Отделихме значителен ресурс да ги подготвим.

Получихме договора от Национален доверителен екофонд  за сума над 500 000  за чистотата на околната среда.

Предстои големият проект на ВиК за разкопаване на над 60 улици в града. В непрекъсната връзка сме с ръководството на дружеството. Уточняваме кога и кои улици ще бъдат разкопани, за да ви информираме преждевременно и да не бъдете изненадани. 

Обърнахме се към гражданите, които имат нужда от общински жилища. Те  трябва до 15 декември да бъдат включени в списъци. По мое настояване към резервния фонд добавихме още 10 жилища. Идва зима и често пъти семейства изпадат в критична ситуация, както днес стана със семейство от Бъзън, което изгуби дома си. Предвид пандемичната обстановка имаме проблем с наемите. Ще направим предложение към ОбС за намаляване или разсрочване на наемите, за да помогнем в тези трудни моменти на нашите наематели.

Имаме  много заболели служители или такива под карантина отдел "Местни данъци и такси". Моля ви, ако имате възможност да заплатите по електронен път вашите данъци. 

Приключихме  един много хубав фотоконкурс "Русе - градът на свободния дух". Наградихме участниците през седмицата.

Приключи и още един проект - конкурсът "Знание и растеж", одобрихме общо 7 проекта на стойност 60 000 лева. Това са  проекти за развитието на града, за да може млади и амбициозни хора да останат в Русе.

Отдел "Транспорт" работи активно тази седмица защото  4 града - София, Пловдив, Бургас и Русе участваха в програма за  градска мобилност за транспорт с нулеви емисии.

Изготвихме  Програмата на общината за работа  през зимния сезон. Ежедневни проверки се правят в обществените транспортни средства за спазването на противоепидемичните мерки.

В Отдел "Екология" продължават да  раздават печки по програмата за подмяна на отоплителните уреди. 

По мое искане ще се направи нормативна промяна. Изоставените автомобили да бъдат премествани на паркинг, където да изчакват 3-месечния срок в който да бъдат потърсени от техните собственици. След това ще бъдат разглобявани. 

Подготвихме документите за регистрация на 4 нови сондажни кладенци. 

Успяхме да се преборим за средства от държавата  за ларвицидно пръскане на комарите, не е правено от години, сега ще го започнем отново да го правим. Очаквам подкрепа от държавата за това. 

Доставихме фургон пред Тубдиспансера, в който пациентите  да изчакват на топло своя преглед в белодробния диспансер.

На ул. "Кръстец" установихме нерегламентирано замърсяване чрез система за видеонаблюдение.

Продължаваме ремонти на улици и осветление, асфалтираме ул. "Чая", ул. "Цариград", слагат се парапети по бул. "Христо Ботев", облагородяват се парковите пространства и се почистват градинките. 

Полага се  хоризонтална пътна маркировка по много улици -  "Изгрев",  бул. "Христо Ботев",  бул. "Липник".  Слагат се вертикали пътни знаци  по улиците "Омуртаг", "Придунавски", "Неофит Рилски". 

Тази неделя отново ще почистваме в село Николово лесопарка "Липник", има създадена организация с "Паркстрой". 

Напомням и за фонда за граждански инициативи, по който можете да кандидатствате и да облагородявате междублоковите пространства. 

Благодаря ви!"

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари