Класация на най-трошливите автомобили

1
Тазгодишният рейтинг е съставен въз основа на резултатите от проучване сред 18 000 собственици на автомобили на възраст между 4 и 10 години
Тазгодишният рейтинг е съставен въз основа на резултатите от проучване сред 18 000 собственици на автомобили на възраст между 4 и 10 години

Авторитетното британско сп. What Car? публикува ежегодната си класация на най-чупливите модели на вторичния пазар.

Тазгодишният рейтинг е съставен въз основа на резултатите от проучване сред 18 000 собственици на автомобили на възраст между 4 и 10 години от Европейския съюз и Великобритания, пише Факти.бг.

Участниците в изследването са били помолени да оценят надеждността на колите си и да изброят проблемите и повредите, с които са се сблъсквали. Влияние върху крайния резултат е оказало и мнението им за обслужването във фирмените сервизи.

Първо място в антикласацията на What Car? "печели" първото поколение на BMW 1er (2004-2011). Положителна оценка за най-малката баварка са дали едва 40.1% от собствениците, а почти 60% се оплакват от постоянни повреди. Най-често споменаваните проблеми са с акумулатора и двигателя, а средната цена на ремонтите е £1 500 (€1 700).

С малко по-добър резултат от 44.2% удовлетвореност сред собствениците на второ място се подрежда първата генерация на Ford Kuga (2008-2012). Най-много оплаквания има от роботизираната трансмисия Powershift на германската компания Getrag, която Синия овал модернизира през 2014 г. заради масови рекламации. Проблеми създават също системата за двойно предаване и горивните помпи на дизеловите двигатели.

"Бронза" сред най-трошливите модели с резултат 55.4% отива при първата генерация Nissan Qashqai (2007-2013). Японският кросоувър е критикуван най-вече заради повреди на съединителя и паразитни шумове от арматурното табло и предните седалки. Оплаквания има също от лошата сглобка на корите на вратите и течове на вода в купето от ветроупорното стъкло.

На четвърто място в антикласацията се подрежда Vauxhall (Opel) Astra (2004-2009), от който са доволни 58.3% от собствениците. Критиките са свързани основно с ходовата част и електрическото оборудване на модела. Най-честите оплаквания са от износване на втулките на предното окачване, лъжливи показания на приборите и неработещи електрически стъкла.

За най-ненадежден е обявен 1.9-литровият дизелов двигател на Astra. Освен че моторът дими, водната му помпа трябва да се проверява на всеки 80 000 км, защото повредата ѝ може да доведе до прегряване. Ангренажният ремък пък трябва да се сменя на всеки 60 000 км.

С 58.3% доволни собственици на пета позиция се класира първото поколение на Vauxhall (Opel) Insignia (2008-2017). 40% от оплакванията от модела са свързани с електрическото оборудване на двигателя. Негативни оценки получава също системата за стартиране и гасене на мотора, колелата, гумите, горивната система и фаровете.

На шесто място се подрежда втората генерация на Ford Focus (2004-2010), от която са доволни 59% от собствениците. Сред най-често споменаваните неизправности са запушеният филтър за сажди при дизелите и ръждясващите предни калници. Проблеми при бензиновите модификации създават бобините на запалването, податливите на корозия свещи и неработещата система за отопление на предното стъкло. Хидравличният усилител на волана също не е от най-надеждните възли.

С резултат 59.9% на седмо място се класира шестото поколение на Volkswagen Passat (2005-2015). Сред типичните слабости на модела са слабото окачване, проблемите с кормилната уредба и трошливата трансмисия DSG.

На осмата позиция се подреждат едновременно третата и четвъртата генерация Land Rover Discovery, произвеждани между 2004 и 2017 г. Положителна оценка за британския всъдеход дават 60.3% от собствениците. Най-често споменаваните проблеми са неизправности на пневматичното окачване и въздушния му компресор, повреди по електрониката и софтуера (круиз контрол, информационно-развлекателна система и оборудване за предпусково подгряване на двигателя и салона). Често отказва и електронната ръчна спирачка.

С резултат 60.8% на девето място се класира петото поколение на BMW 5er (2003-2010). Собствениците се оплакват от ходовата част и работата на мултимедийната система iDrive.

Десетката на най-трошливите употребявани автомобили дооформя третото поколение на Renault Clio (2005-2012) с резултат 62.6%. Оплакванията от френския хечбек се чуват най-често по адрес на електрическото оборудване. При спортните версии RS най-често се поврежда скоростната кутия.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари