Китай забрани изкачването на Еверест заради коронавируса

0
Хималайската нация, която има такъв недостиг на кислородни апарати, е поискала от планинарите да си върнат изпразнените бутилки
Хималайската нация, която има такъв недостиг на кислородни апарати, е поискала от планинарите да си върнат изпразнените бутилки Снимка: БТА

Непал е издала рекорден брой разрешителни за пролетния сезон

Китай реши да отмени пролетния сезон за изкачване на Еверест от тибетската страна на най-високия връх на света заради опасения от проникване на коронавируса, съобщи държавната агенция „Синхуа“, цитирана от economic.bg. Медията се позовава на съобщение от Генералната администрация на спорта, която реагира на влошаващата се епидемична обстановка в Непал.

Хималайската нация, която има такъв недостиг на кислородни апарати, е поискала от планинарите да си върнат изпразнените бутилки. Страната е издала рекордните 408 разрешителни за изкачване на Еверест през април и май след затварянето миналата година.

За сметка на това само 21 китайски алпинисти са получили одобрение за изкачвания през пролетта, добави „Синхуа“.

Миналата неделя държавните медии съобщиха, че като предпазна мярка Китай ще установи разделителна линия на върха на Еверест, за да предотврати смесването на алпинисти от Непал и изкачващите се от тибетската страна.

Еверест е изкачен от над 6000 алпинисти от първото му покоряване от Едмънд Хилари и Шерпа Тенцинг Норгай през 1953 г. Най-малко 311 души са загинали по склоновете на планината, която е висока 8 849 метра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари