Китай пусна най-бързия водороден влак в света

0
Машината е разработена от държавния промишлен гигант CRRC
Машината е разработена от държавния промишлен гигант CRRC Снимка: CRRC

Машината е разработена от държавния промишлен гигант CRRC

Най-големият производител на железопътни превозни средства в света CRRC пусна на релсите в Китай влак с нулеви емисии, работещ с водородни горивни клетки с буфер от суперкондензатор. Локомотивът, теглещ четири вагона, развива максимална скорост от 160 км/ч, което го прави най-бързият подобен в света.

Машината е разработена от държавния промишлен гигант CRRC, съвместно с Chengdu Rail Transit. Това е първият пътнически влак в Китай, задвижван с водород, с пробег от 600 км и отделящ единствено вода в околната среда. Той е способен да се управлява автономно, разчитайки на 5G комуникация, автоматично стартиране, спиране и връщане към депото, разказва KALDATA.

Към момента Германия е глобалният лидер в сектора, с около 14 влака Alstom, задвижвани с водород, които са в експлоатация от миналата година. Машината на CRRC може и да печели съревнованието за максимална скорост с немските влакове с около 20 км/ч повече, но изостава по отношение на пробега – подвижния състав на Alstom може да измине около 1000 км. Интересно е да се отбележи, че докато Япония и Южна Корея изглеждат като най-върлите привърженици на екологичния транспорт, то последните данни показват, че Китай поема водеща роля в реалното разработване и пускане в експлоатация на превозни средства, задвижвани с водород, както и на станции за тяхното зареждане.

В света има малко над 1000 водородни станции и около една трета от тях са в Китай. Тези данни са показателни за намерението на страната да продължи да напредва в развиването и реализирането на още подобни проекти. Освен това Китай контролира и по-голямата част от доставките на литиеви батерии в глобален мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари