Китай пуска в обръщение своя цифрова валута

0
През следващата седмица Китай ще започне тестови плащания в нова цифрова валута в четири големи града
През следващата седмица Китай ще започне тестови плащания в нова цифрова валута в четири големи града

През следващата седмица Китай ще започне тестови плащания в нова цифрова валута в четири големи града, съобщават местните медии, цитирани от британското издание The Guardian

През последните месеци централната банка на Китай бързо развива електронния юан - той ще се превърне в първата държавна цифрова валута в голяма икономика.

Съобщава се, че експериментът вече е започнал в редица градове, включително Шенжен, Сучжоу и Ченду, както и в нов район на юг от столицата и места, където през 2022 г. ще се проведат зимните олимпийски игри в Пекин.

Според изданието China Daily, държавно издание, дигиталната валута е въведена в платежната система на градовете, а редица длъжностни лица и държавни служители ще получат заплатите си от май именно в такава валута, предаде агенция Фокус.

Съобщава се, че в Сучжоу цифровата валута ще се използва за заплащане на транспорт, докато в Сюнян акцентът ще бъде върху храните и търговията на дребно.

Според някои информации редица компании са се съгласили да участват в експеримента

Платформите за цифрови плащания вече са широко разпространени в Китай - например Alipay (който се поддържа от Ant Financial, дъщерно дружество на Alibaba) и WeChat Pay (собственост на Tencent) - но те не заместват съществуващата валута.

Както каза доцент в Националния изследователски институт за развитие на Пекинския университет, Сю Юан в интервю за CCTV, поради факта, че паричните транзакции не се записват цифрово, а данните за преводи от съществуващите платежни платформи са фрагментирани, централната банка не може да контролира паричните потоци в реално време.

„Въпреки че промените ще са незначителни за потребителите, за централната банка - от гледна точка на надзора, бъдещите форми на финансиране, плащания, бизнес и социално управление и така нататък - това е най-големият скок в историята“, каза той.

На 17 април Институтът за изследване на цифровите валути на Китайската народна банка - именно той разработва нова система - заяви, че работата по цифровия юан "постоянно се движи напред". По данни на CCTV, проектирането, функционалните изследвания и развитието и отстраняването на грешки в голяма степен са завършени.

Съобщава се, че развитието на китайската цифрова валута е ускорило съобщението на Facebook за плановете си да стартира своята такава през юни.

Очаква се използването на пари в брой да продължи да намалява на фона на нарастващата популярност на дигиталните платформи и желанието за намаляване на физическия контакт по време на пандемията от коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари