Китай плаши Тръмп с "убийците на САЩ"

0
Китайските ракети са способни да достигнат САЩ за половин час
Китайските ракети са способни да достигнат САЩ за половин час

Китай разположи модерни междуконтинентални балистични ракети DF-41 в граничещата с Русия североизточна провинция Хайлундзян, съобщава ТАСС.

Те са способни да носят до 10 ядрени бойни глави.

Снимки на ракетните комплекси бяха публикувани в китайския интернет, като според руските военни това вероятно е втора стратегическа ракетна бригада DF-41 на китайската армия.

Някои китайски медии свързват снимките на балистичните ракети с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, пише 24 часа.

Според тях това може да е реакцията на Пекин на провокационните и особено негативни изявления на Тръмп спрямо Китай.

Новите ракетни комплекси, чието пълно име е “Източен вятър-41”, имат обхват от 12 до 14 хиляди километра. Те могат да достигнат крайбрежието на САЩ за половин час. Неофициално ракетата е наричана “Убиецът на САЩ”.

Пекин вече предупреди САЩ да “говорят и действат внимателно”, за да избегнат “нарушаването на мира и стабилността в региона на Южнокитайско море”.

Предупреждението беше отправено в отговор на думите на прессекретаря на Белия дом, Шон Спайсър, който в първия брифинг след встъпването в длъжност на Тръмп каза, че САЩ ще защитят своите интереси в богатия на природни ресурси район.

Две седмици по-рано номинираният от Тръмп за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред Конгреса, че Пекин няма право над Южнокитайско море и при необходимост международният статут на района ще бъде защитен.

Тогава китайските медии писаха, че всеки опит да се попречи на Китай да пази своите интереси в региона води до риск от “мащабна война”. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари