Кирил Петков: За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова

4
Това каза премиерът след успешния вот на недоверие
Това каза премиерът след успешния вот на недоверие

Този вот е една малка стъпка от един дълъг път

Това заяви премиерът Кирил Петков, след като парламентът гласува вота на недоверие към правителството, който бе подкрепен със 123 гласа „за“, а 116 депутати бяха „против“.

Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова“, заяви премиерът от парламентарната трибуна, предаде БТА.

Обещаваме, че ще продължим да отвоюваме държавата си. Един ден ще имаме държава без задкулисие и без мафия. Една нормална европейска държава“, каза още Кирил Петков след гласуването.

Хронология на правителство на Кирил Петков

На 13 декември 2021 г. пред Народното събрание полага клетва 99-ото правителство на Република България с министър-председател Кирил Петков. Структурата и персоналният състав на кабинета са одобрени от парламента със 134 гласа "за" и 104 "против". Правителството е коалиционно, сформирано след преговори, водени от „Продължаваме промяната“ с три от седемте партии в Народното събрание след парламентарните избори на 14 ноември 2021 г.

Коалиционно споразумение

Коалиционното споразумение е подписано от четирите партии, участващи в правителството - Кирил Петков и Асен Василев от коалиция "Продължаваме промяната", Слави Трифонов от партия „Има такъв народ“, Корнелия Нинова от БСП и Христо Иванов от "Демократична България". Подкрепата си за Министерския съвет дават от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". "Против" гласуват ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които не са поканени да участват в преговорите за сформиране на кабинета.

Състав и структура на кабинета

В правителството има петима заместник министър-председатели - един по ефективното управление и четирима, които са и министри. Двама са от „Продължаваме промяната“ и по един от останалите коалиционни партньори - БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Министерствата са 19.

Структурата на Министерския съвет е 10:4:4:3, разпределена пропорционално на спечелените на изборите гласове. Като "Продължаваме промяната" имат 10 министри, БСП и "Има такъв народ" по четирима, а "Демократична България" трима. Създадено е ново Министерство на електронното управление, а досегашното Министерство на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Двама министри от служебното правителство на Стефан Янев запазват постовете си - Бойко Рашков като министър на вътрешните работи, Николай Денков като министър на образованието и науката. Служебният премиер Стефан Янев е избран за министър на отбраната. За министър на външните работи е избрана Теодора Генчовска, за министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, за министър на здравеопазването - Асена Сербезова, за министър на правосъдието -Надежда Йорданова, за министър на културата - Атанас Атанасов, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на туризма - Христо Проданов, за министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, за министър на енергетиката - Александър Николов, за министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, за министър на електронното управление - Божидар Божанов и за министър на спорта - Радостин Василев.

Мото

Мотото на правителството, което обявява министър-председателят Кирил Петков след полагането на клетва, е "Нулева толерантност към корупцията, към всеки един лев, изхарчен неправомерно, непрозрачно".

Промени

На 28 февруари 2022 г. министър-председателят Кирил Петков в извънредно изявление от Министерския съвет обявява, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев във връзка с негова публикация ден по-рано във фейсбук, като посочва, че „никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук“. В публикацията си Янев опровергава твърденията, че е проводник на нечии външни интереси и декларира, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес. Поводът е позицията, която той заема след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На 1 март 2022 г. след близо четири часа дебати на извънредно заседание парламентът освобождава Стефан Янев и избира за негов наследник Драгомир Заков със 184 "за", 33 „въздържал се“ и без нито един против. ДПС се въздържат при гласуването, а "Възраждане" не участват в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    sa]
    Отчкачалката про100$ защо не си призна публично, че беше назначен от сащническата посланичка херЮ мустафата?! Признай, предателю кириле! А сега марш в родината ти сащ и си сменяй пола с нова "ценност"!
  • 0
    5
    хехе
    За мен беше чест да гледам как те свалят от власти, Кире!
  • 3
    4
    a;;;
    про100$ к!р0 е заплаха за националната сигурност на България!
  • 2
    3
    Супер, супер!
    На шЛинда сестра и те чака у Кънъда Оксфордски МУШМОРОК. Нито можеш да ебеш правилната путка, нито можеш да управляваш Държава. Айде връщай се в продажбите на ПРОБИОТИК, селски тарикат.
  • -3
    2
    daskal
    Радвам се, че нас тук ще ни еве Пеевски. Той има малка и мека пи.ка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари