Кирил Петков: Моряците останали на кораба "Царевна", имат избор да напуснат кораба, те не са заложници

1
Хората на пристанището в Мариупол носят храна на българските моряци
Хората на пристанището в Мариупол носят храна на българските моряци Снимка: БГНЕС

Хората на пристанището в Мариупол носят храна на българските моряци

Българските моряци, останали на кораба "Царевна", имат избор да напуснат кораба, те не са заложници, даже в момента им се носи храна от хората на пристанището. Това заяви премиерът Кирил Петков на въпрос по време на парламентарния контрол.

"Във всеки един момент, когато те решат, могат да бъдат евакуирани, но предпочитат да стоят, защото, ако капитанът напусне кораба, всеки може да го превземе. В момента това е техен избор, нямат опасност за живота, нямат опасност да бъдат без храна и вода и ние следим ситуацията внимателно", допълни министър-председателят. Той обясни, че останалите хора от екипажа стоят и чакат да видят дали и кога самият кораб ще може да бъде придвижен от пристанището в Мариупол към България.

С другия кораб в Черноморск също сме в постоянна комуникация и аз много се надявам скоро целият кораб да може да бъде освободен от пристанището, но там, както знаете, има операция за премахване на мини, каза Петков. По думите му няма опасност нито за живота на хората в този момент, нито са застрашени от недостиг на доставки.

Миналия месец 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол и по-късно се прибраха в България. Петима моряци останаха на борда на кораба "Царевна" по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари