Кирил Петков: Един ден ще имаме държава без задкулисие и без мафия

0
Този вот беше малка стъпка от дълъг път, ще си отвоюваме държавата
Този вот беше малка стъпка от дълъг път, ще си отвоюваме държавата

Този вот беше малка стъпка от дълъг път, ще си отвоюваме държавата

Този вот е една малка стъпка от един дълъг път. Това заяви премиерът Кирил Петков, след като парламентът гласува вота на недоверие към правителството, който бе подкрепен със 123 гласа „за“, а 116 депутати бяха „против“.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова“, заяви премиерът от парламентарната трибуна.

„Обещаваме, че ще продължим да отвоюваме държавата си. Един ден ще имаме държава без задкулисие и без мафия. Една нормална европейска държава“, каза още Кирил Петков след гласуването.

Хронология на правителство на Кирил Петков

На 13 декември 2021 г. пред Народното събрание полага клетва 99-ото правителство на Република България с министър-председател Кирил Петков. Структурата и персоналният състав на кабинета са одобрени от парламента със 134 гласа "за" и 104 "против". Правителството е коалиционно, сформирано след преговори, водени от „Продължаваме промяната“ с три от седемте партии в Народното събрание след парламентарните избори на 14 ноември 2021 г.

Коалиционно споразумение

Коалиционното споразумение е подписано от четирите партии, участващи в правителството - Кирил Петков и Асен Василев от коалиция "Продължаваме промяната", Слави Трифонов от партия „Има такъв народ“, Корнелия Нинова от БСП и Христо Иванов от "Демократична България". Подкрепата си за Министерския съвет дават от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". "Против" гласуват ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които не са поканени да участват в преговорите за сформиране на кабинета.

Състав и структура на кабинета

В правителството има петима заместник министър-председатели - един по ефективното управление и четирима, които са и министри. Двама са от „Продължаваме промяната“ и по един от останалите коалиционни партньори - БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Министерствата са 19.

Структурата на Министерския съвет е 10:4:4:3, разпределена пропорционално на спечелените на изборите гласове. Като "Продължаваме промяната" имат 10 министри, БСП и "Има такъв народ" по четирима, а "Демократична България" трима.

Създадено е ново Министерство на електронното управление, а досегашното Министерство на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа.

Двама министри от служебното правителство на Стефан Янев запазват постовете си - Бойко Рашков като министър на вътрешните работи, Николай Денков като министър на образованието и науката. Служебният премиер Стефан Янев е избран за министър на отбраната. За министър на външните работи е избрана Теодора Генчовска, за министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, за министър на здравеопазването - Асена Сербезова, за министър на правосъдието - Надежда Йорданова, за министър на културата - Атанас Атанасов, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на туризма - Христо Проданов, за министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, за министър на енергетиката - Александър Николов, за министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, за министър на електронното управление - Божидар Божанов и за министър на спорта - Радостин Василев.

Мото

Мотото на правителството, което обявява министър-председателят Кирил Петков след полагането на клетва, е "Нулева толерантност към корупцията, към всеки един лев, изхарчен неправомерно, непрозрачно".

Промени

На 28 февруари 2022 г. министър-председателят Кирил Петков в извънредно изявление от Министерския съвет обявява, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев във връзка с негова публикация ден по-рано във фейсбук, като посочва, че „никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук“.

В публикацията си Янев опровергава твърденията, че е проводник на нечии външни интереси и декларира, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес. Поводът е позицията, която той заема след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На 1 март 2022 г. след близо четири часа дебати на извънредно заседание парламентът освобождава Стефан Янев и избира за негов наследник Драгомир Заков със 184 "за", 33 „въздържал се“ и без нито един против. ДПС се въздържат при гласуването, а "Възраждане" не участват в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Простото киро
    Едни ден може би ама без теб амариканска подлого
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари