Кимчито облекчава симптомите на COVID-19

0
​Традиционната корейска туршия намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция
​Традиционната корейска туршия намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция

Традиционната корейска туршия кимчи, приготвена от пикантно кисело зеле, намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция.

Ким Тае-Кюн, доцент в Южнокорейския университет в Еуха, говори за това в интервю пред кореспондент на ТАСС, представяйки данни от проучване, проведено от медици, ръководени от професор Жан Буске от университета „Шарите” в Берлин.

Немският професор пулмолог решил да потърси причините за ниската смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия. По време на изследването екипът му отбелязва, че жителите на тези държави ядат много подправки и ферментирали зеленчуци, и започнал подробно проучване на ефекта на тази храна върху човешкото тяло.

Оказа се, че корейското кимчи съдържа много лактобацили, полезни за храносмилането, както и антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и предотвратяват развитието на COVID-19. Това са предимно сулфорафан, алицин, капсаицин и гингерол, съдържащи се съответно в зелето, чесъна, червения пипер и джинджифила. Буске твърди, че комбинацията от тези съставки облекчава протичането на заболяването след заразяване с коронавирус като кашлица, диария и задух.

Редовната консумация на кимчи помага за понижаване на нивата на АСЕ2 - ензим в белодробната клетъчна мембрана, който коронавирусът използва като „вход” за проникване в тялото. Изследването е публикувано в научното списание „Clinical and Translational Allergy”, предаде БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари