КФН: Вторите пенсии да се осъвременяват всяка година

0
В 34 страници комисията поправя закона на правителството за фазата на изплащане
В 34 страници комисията поправя закона на правителството за фазата на изплащане Снимка: Dunavmost

В 34 страници комисията поправя закона на правителството за фазата на изплащане

Вторите пенсии да се осъвременяват всяка година на 1 юли като държавните. Това предлага Комисията за финансов надзор в становище за предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха одобрени на първо четене от социалната комисия на парламента в сряда, пише вестник 24 часа.

Актуализирането на размера на втората пенсия не е уредено в цялост, твърдят от КФН. То трябвало да е максимално ясно разписано в КСО, за да имат хората яснота.

Предлагаме актуализацията във втория стълб да бъде уредена по следния начин: допълнителна пожизнена пенсия за старост, срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно, считано от 1 юли, с 50 на сто от дохода от инвестиране на средствата във фондовете за извършване на плащанията за предходна година. Като при актуализацията не се допуска намаляване на първоначалния, вече актуализиран и преизчислен размер, следвайки логиката на първия стълб”, обясни пред депутатите зам.-шефката на КФН Диана Йорданова.

34 страници с предложения за промени на одобрения в последния работен ден на 2020 г. от правителството проект е внесла комисията.

С промените в КСО се бърза, защото през септември трябва да започне плащането на втора пенсия за 17 000 жени.

Частните фондове да плащат три вида пенсия, предлага правителството. Първият вариант е пожизнено плащане за хората, които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да получат поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Това означава, че през тази година най-ниската пожизнена пенсия ще е 45 лв. Тук се предлагат и два подварианта - гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. А срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсроченото плащане за определен брой години е за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 пъти размера на минималната. Накуп ще си вземат парите пък тези с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си.

Втората пенсия ще може да се взема 1 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране от НОИ. Наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена

До 30 юни изпусналите 5-годишния срок могат да прехвърлят парите си в НОИ. За останалите над 3 млн. вложители в частните фондове има сложна схема за избор, като тя плавно се увеличава до 2038 г., когато се връщат петте години за прехвърляне.

Според депутатите от БСП втората пенсия трябва да се прехвърля до последния ден преди пенсионирането, за да няма ощетени и хората да не избират “на сляпо”. Такова предложение имат и бизнеса, синдикатите и пенсионните фондове.

Подкрепяме промените, защото те са плод на дългогодишна работа, обясни Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според нея не бива да се разширява обхватът на закона, защото така той може изцяло да се обърка.

Случва се нещо изключително странно. КФН са участвали в работната група. А сега в рамките на 34 страници правят предложения, които променят изцяло философията на проекта на Министерския съвет. Не се прави така. Виждам, че сте положили огромни усилия, но къде са били вашите предложения, че ги внасяте сега?”, отбеляза шефът на социалната комисия Хасан Адемов. И обясни, че заради несъгласието между институциите ДПС ще се въздържат от подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари