КЕВР: Топлинната енергия всъщност поевтинява с 14%

0
Иван Иванов нарече „манипулация“ обвиненията, че при евтин газ регулаторът вдига цената на парното
Иван Иванов нарече „манипулация“ обвиненията, че при евтин газ регулаторът вдига цената на парното Видео: Bulgaria ON AIR

Иван Иванов нарече „манипулация“ обвиненията, че при евтин газ регулаторът вдига цената на парното

Средно с 14 процента по-ниски сметки за топлинна енергия ще получат абонатите у нас тази зима в сравнение с предходната и е манипулативно да се твърди, че КЕВР вдига цената на парното в момент, в който природният газ е рекордно евтин.

Това заяви пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Той обясни, че е коректно да се сравняват прогнозната годишна цена за сезон 2020-2021 с тази от сезон 2019-2020. В София, например, това означава 81 лева срещу 95,64 за мегаватчас.

За София, Пловдив и Плевен корекцията ще е с 15 на сто, във Враца и Търново - с 13 на сто, а във Варна, Бургас си Разград - с под 10 на сто. Сравнението обаче е с вече платеното от абонатите, а тепърва на 10 юни КЕВР ще реши след промяната в цената на руския газ със задна дата каква ще е корекцията и колко пари ще бъдат върнати на абонатите с изравнителните сметки. Съответно тогава вероятно и разликата в цените за двата периода ще бъде различна.

"Комисията е длъжна, когато определя годишната прогнозна цена за предстоящия отоплителен период, да се съобрази с два незаобиколими фактора. Включва се период, в който заради ниските температури потреблението на газ е по-високо, самата топлинна енергия е в по-голямо количество, за да се осигури топлината в жилищата на хората. По-голямото потребление на газ вдига търсенето и цената на газа през зимните месеци. След няколко месеца на пандемия както в България, така и в Европа и света, бизнесът и индустрията претърпяха сериозни щети. Предстои постепенно възстановяване през есента и зимата на индустриалните дружества, това ще изисква по-голямо потребление", обясни Иванов.

По думите му от КЕВР са анализирали всички фючърсни сделки с природен газ и така са стигнали до заключението, че цената на синьото гориво ще се вдигне през зимата.

Иванов подчерта, че при под 10% абонати на дистанционен отчет, няма как топлофикациите да започнат да подават данни месец за месец и, съответно, цените да се определят по-динамично. По думите му и старият праг за преразглеждане от 5% корекция на цената на природния газ също не е добре да се връща, тъй като би лишил потребителите от прогнозируемост.

В края на брифинга Иванов коментира и острата реакция на премиера Борисов. Министър-председателят определи действията на КЕВР като "глупости" и заговори за персонални промени в регулатора.

"Мандатът на председателя и четирима от членовете действително е приключил, но те са задължени да останат на постовете си до избирането на нови, а това е работа не на КЕВР, а на парламента", отбеляза Иван Иванов.

"След изявлението на премиера се надявам, че ще се ускори този процес. Той не зависи от КЕВР", отбеляза той. Малко по-късно, след като отговори на журналистическите въпроси, той отбеляза: "Може да се окаже, че това ще ни бъде последната среща".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари