Католиците празнуват Великден

0
Знаете ли какви са разликите между православния и католическия Великден
Знаете ли какви са разликите между православния и католическия Великден

У нас големи католически общности има в София, Пловдив, Русе, Раковски и др.

На 21 април католиците честват Възкресение Христово. В България големи католически общности има в СофияПловдив, Хисар, Русе, Раковски и др., предаде БГНЕС.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Иисус Христос на 28 април.

Знаете ли какви са разликите между православния и католическия Великден.

Обикновено католическият Великден се празнува по-рано от православния. Основната причина за това е, че православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата църква - според Григорианския.

И при двете църкви периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано.

Има и още една причина за различните дати на Великден. Това е обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден.

Освен че Западът и Изтокът честват по различно време Великден, има различия и в обичаите и начина на отбелязване на празника.

Символ на Великден при католиците например е заекът, докато при източноправославните християни е червеното яйце.

На Запад е популярно децата да се надпреварват, като търкалят боядисани яйца по наклонена ливада.

В източноправославния свят на празника децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година, а за "биячът" са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Яйцата се използват като специално великденско поздравление. Хората си разменят яйца и се поздравяват с фразата "Христос воскресе". 

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Иисус Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби.

Тази седмица завършва с Великден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари