Каталуния почука и на нашата врата

0
Нали премиерът обяви, че изпреварваме румънците? Или там не са чули?
Нали премиерът обяви, че изпреварваме румънците? Или там не са чули?

Ето че Каталуния почука и на нашата врата.

Ентусиасти от Северозападна България - Видин, Враца и Монтана, обявиха, че започват да събират подписи за отделянето на региона от страната ни и присъединяването му към... Румъния. Ако трябва и с протести! Но защо?! Нали премиерът обяви, че изпреварваме румънците? Или там не са чули?

Е, така ги изпреварихме, че наши сънародници предпочитат вече да живеят там. 

В новинарските заглавия веднага се появиха сравнения между Видин, Враца, Монтана и испанската автономна област. Но нека си го кажем - те са безкрайно неуместни, тъй като каталунците искаха независимост, за да не делят с испанците благата, които произвеждат. А Северозападна България е най-бедният регион в ЕС. Там благата са оскъдни, а препитание почти не остана. 

Между другото доводите на българските сепаратисти са железни. Инициаторът на подписката смята, че в северната ни съседка нивата на корупцията са по-ниски, а правораздавателната система - по-ефективна, демократична и реформирана.

И тук човек би се запитал: дали си имаме нов закон за борба с корупция, нова комисия, която ще следи какво се случва по високите етажи на властта? Дали правим съдебна реформа? Или може би и тази блага вест не е достигнала до сънародниците във Видин, Враца и Монтана.

Може би местните медии не са ги осведомили, че след няколко години Северна България ще изглежда като Южна България, както обеща Борисов през септември. Или пък мислят, че ще стане като в "онзи" случай: "Тате обеща да ми купи колело, ама друг път." Щото трябва да дочакат автомагистрала "Хемус", скоростния път Русе - Велико Търново, тунела под Шипка и пътя Ботевград - Мездра.

Сама по себе си инициативата, изглежда, е обречена на неуспех. То 28 години ни правят на балами, та сега ли някой ще се вдига да се бори за независимост. Пък и Румъния не е казала дали изобщо е готова да приеме сепаратистите.

И все пак цялата ситуация трябва да е червена лампа за управляващите. И ако заглавията в западната преса не ги впечатлиха за корупцията у нас, то нека поне ги жегне положението в Северозападна България, където явно има хора, готови на всичко, за да се откъснат от българската реалност на ширеща се корупция и престъпност.

Автор: Атанаси Петров - БАНКЕРЪ

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари