Кърмеща Богородица твори чудеса в русенско село

4
Всеки ден пред храма се тълпят вярващи, които отправят молитвите си пред чудодейния лик
Всеки ден пред храма се тълпят вярващи, които отправят молитвите си пред чудодейния лик

Едно от най-малките населени места у нас е село Пепелина.

То се намира в живописния каньон на река Черни Лом, само на 35 км от областния град. Селото е пръснато на три склона, разделено от река Черни Лом. В населеното място няма даже магазин, но църквата му е прочута навсякъде в околията, защото през 2012 г. в нея бе открита чудотворната икона на света Богородица Млекопитателница. Уникалната светиня е копие на едноименната чудотворна икона, притежание на Хилендарския манастир в Света гора, Атон, пише Ретро.бг.

Тя се съхранява в храма на килията "Типикарница" в столицата на монашеската република Карея. Тази икона е много почитана на Балканския полуостров и в Русия. Специалистите са убедени, че копието от с. Пепелина е изрисувано в края на ХIX в. от известния живописец Цаню Захариев от Тревненската живописна школа. Предполага се, че изработката му е била възложена през 1880-1882 г. от местни жители, които са се молили иконата да покровителства децата и жените в селото. Това е единствената православна икона, на която света Богородица е изобразена, кърмеща младенеца Иисус.

На нея хората се молят за здраве и вярват, че тя помага при различни заболявания. В България подобни икони са голяма рядкост. Известни са едва четири, една от които е тази от Пепелина.

Всеки ден пред храма, в който я съхраняват, се тълпят вярващи, които отправят молитвите си пред чудодейния лик.

Интересът към чудотворната икона на кърмещата Богородица от откриването ѝ насам не стихва. Славата ѝ е надхвърлила пределите на страната. Наред с русенци и миряни от различни краища на България в православния храм се стичат християни и от съседна Румъния, чули за кърмещата Мадона край Дунав. Вярващи в чудото са и хората от Пепелина, които се молят за нов шанс за красивото им селце.

Източник: Ретро.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари