Каракачанов: Няма да подпишем проекта за Конституцията, ако не бъде съобразен с предложенията ни

1
Ако не се съберат 120 гласа, Каракачанов каза, че парламентът продължава да работи, отива се на избори и всеки се бори за идеите си
Ако не се съберат 120 гласа, Каракачанов каза, че парламентът продължава да работи, отива се на избори и всеки се бори за идеите си

"Предложенията ни са фундаментални и ние сме заявили нашата позиция. Ако ще се променя Конституцията, тя трябва да се променя глобално. Бихме подкрепили един проект, в който са заложени и нашите предложения"

Това коментира пред БТА вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на въпрос за проекта на нова Конституция

"Няма да подпишем проекта, ако той не бъде съобразен с нашите предложения", каза Каракачанов.

"Позицията ми за Конституцията е ясна още отпреди 2 седмици, заявили сме шест идеи и предложения, които смятаме за фундаментални, каза Каракачанов и акцентира върху спиране на купения вот, възстановяване на наборната военна служба. На въпрос дали предложенията им са били приети от коалиционните партньори от ГЕРБ, Каракачанов каза, че след тяхното обявяване не са имали коалиционна среща и изрази надежда да има такава. Доколкото чувам изказванията на някои мои колеги, нещо не са много склонни да ги приемат, но аз не разбирам аргументите", коментира Каракачанов. По думите му държавата дава, но и гражданите трябва да се отзовават най-вече на основното си задължение да защитават страната си, когато се наложи.

"Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят 4 години само от едната страна", каза Каракачанов и добави, че иска да чуе аргументите против предложените от тях идеи. Той напомни също, че винаги е бил привърженик на по-засилени президентски правомощия - без значение кой е президент в дадения момент.

"Единственият компромис, който можем да направим е следният - да се направи референдум не само по нашите, а по всички предложения в Конституцията, тогава ще се види какво предпочитат хората, а не утре в едно бъдещо Велико народно събрание да се променя Конституцията според политическата конюнктура", посочи Каракачанов.

Попитан за плана им, ако не се съберат 120 гласа, Каракачанов каза, че парламентът продължава да работи, отива се на избори и всеки се бори за идеите си, а дали ще бъдат предсрочни или редовни зависи от самата политическа коалиция. Вицепремиерът очаква днес да разбере кога ще има коалиционен съвет, но коментира, че би следвало преди да се говори за събиране на 120 подписа, да има изясняване на позициите. Той научил за внасянето на проекта два часа преди той да бъде обявен и добави, че са били в правото си да предложат теми, които отдавна смятат за целесъобразни.

"Бързането в промени в Конституцията за мен винаги е грешка. В голямото бързане беше изтърван преамбюлът, беше объркан гербът и други неща бяха доста прибързано направени", коментира Красимир Каракачанов, който участва днес в откриването на новата учебна година във Военната академия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари