Канцлерът си тръгва: Благодаря. За мен беше удоволствие

0
Ангела Меркел осъществи последната си поява на лятната федерална пресконференция
Ангела Меркел осъществи последната си поява на лятната федерална пресконференция Снимка: EPA-EFE

Германският канцлер Ангела Меркел осъществи последната си поява на лятната федерална пресконференция

Много от въпросите се фокусираха върху 16-годишната ѝ работа, съобщава „Дойче веле“, предаде БГНЕС.

Канцлерът бе попитана къде ще бъде на 26 септември в 18:00, вечерта на германските федерални избори - и края на четвъртия ѝ и последен мандат.

След малко колебание тя каза: "Още не съм мислила за това. Но ще имам някаква връзка със скъпата за мен партия." Тук Меркел прекъсна за кратко и добави: - „на която съм член“.

За 29-и път за 16-те си години като канцлер Меркел измина няколкостотинте метра от канцеларията до голямата пресзала.

Наводненията и пандемиите изискват „постоянство“

В своето встъпително слово Меркел разгледа две теми: катастрофата от наводненията в Германия и пандемията. Тя говори за "ужасната разруха", причинена от наводненията, споменавайки 170-те души, които са загинали до момента.

"Все още има изчезнали хора", каза тя.

През последните дни канцлерът посети два пъти кризисния регион.

„Ще е необходимо постоянство, за да се възстановят щетите“, каза тя.

За пореден път тя канцлерът предупреди: „Новото нарастване на броя на инфекциите е тревожно. Това, което е необходимо, е подновено внимание към защитните мерки. Предотвратяването на прекомерното натоварване на здравната система остава водещ принцип на нашите действия“.

"Колкото повече са ваксинираните, толкова по-свободни ще бъдем отново", добави Меркел.

След това тя отговори на въпроси за около 80 минути по всички теми. Засегнати бяха много, включително душевното състояние на Меркел. Обсъдено бе и по-нататъшното развитие на газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море, ситуацията в Афганистан, конфликтът в Кипър и скандалът с подслушването с „Пегас“.

Защита на климата - водеща тема

Но защитата на климата и справянето с климатичната криза остана постоянна тема през цялото време.

Меркел почти не спомена други германски политици по име. Единственият, когото тя спомена, е Армин Лашет, председател на ХДС и неин потенциален наследник като канцлер.

Меркел отхвърли обвинението, че Лашет, който е и премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която беше силно засегната от наводненията, се отнася пренебрежително към опазването на климата. Но тя също не го защити прекалено силно.

„Аз съм учен“

Това каза докторът по квантова химия при първата ѝ поява в тази зала през януари 2006 г. на първата ѝ лятна пресконференция през юли същата година. Попитана за младежките ѝ години в комунистическа Източна Германия, тя постави образованието си на първо място: „Аз съм учен. По природа“.

Придържането към науката и фактите изглежда е послание, което тя иска да внедри у дома. Меркел спомена Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу в началото на ноември, на която трябва да се постигне напредък. Новото правителство на Германия ще трябва да се справи с това след изборите за Бундестаг, подчерта канцлерът.

Меркел също подчерта значението на сътрудничеството в обществото, на изграждането на политически мостове, които в момента липсват. „Имам някои притеснения там“, каза тя. Компромисите са „съставна част от всяка демокрация“, бяха думите ѝ.

В същия дух тя каза, че е важно да не се смесват факти с емоции: „Фактите са си факти и на тях трябва да се обърне внимание“.

Това е класическата Меркел - смела на факти и подробности.

Меркел не пожела да коментира личното си бъдеще след изборите. Времето след мандата "ще дойде", каза тя. Но дотогава предизвикателствата остават огромни. И тя иска да „даде добри лостове на следващото федерално правителство“.

Това звучи като разчистване на офиса, вземане на палтото от закачалката и предаване на ключовете. Но такава е трезвата визия на Меркел за политиката, коментира „Дойче веле“.

Накрая Меркел простичко завърши: "Бих искала да благодаря. За мен беше удоволствие".

А след малко повече от два месеца германците ще изберат следващия парламент - а заедно с него и следващия канцлер. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари