Кандидатстудентските изпити започват в Русенския университет

0
Редовните кандидатстудентски изпити в Русенския университет започват от утре
Редовните кандидатстудентски изпити в Русенския университет започват от утре

Редовните кандидатстудентски изпити в Русенския университет започват от утре. Първите са по рисуване, биология и химия, съобщиха от висшето училище в града.

Изпитите по моделиране, по чужди езици и двигателна култура ще бъдат на 6 юли, на следващия ден ще се състоят по история на България и по общотехническа подготовка, а в петък /8 юли/ - по български език. От няколко години изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Първата част на теста съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а втората е съставена от 40 въпроса в съответна специална област на кандидатстване, предаде БТА.

Въпреки че Русенският университет приема оценката от държавните зрелостни изпити за вход, много от кандидат-студентите предпочитат да се явят и на изпит. По време на предварителните сесии - да проверят знанията си, а на редовната - да повишат оценката си.

Повече от 400 кандидати са се записали за редовната изпитна сесия тази година. Най-много са заявили, че ще се явят на конкурсите по биология - 132, и по български език- 120. Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли и приетите ще имат седмица, за да се запишат за студенти в Русенския университет. Второто класиране и последващо записване ще бъдат от 18 до 22 юли.

Сред най-предпочитаните специалности в Русенския университет тази година са "Компютърни системи и технологии", "Растениевъдство", "Технология и управление на транспорта", "Бизнес мениджмънт", "Медицинска сестра", "Акушерка", "Кинезитерапия", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Компютърни науки".

Продължава и приемането на документи и записването за участие в класиране за незаети места в различни специалности.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари