Канада връща на Германия турбина за газопровод

0
Ремонтираната турбина, която е необходима за "Северен поток 1"
Ремонтираната турбина, която е необходима за "Северен поток 1" Снимка: АП

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

Канада ще върне на Германия ремонтирана турбина, която е необходима за "Северен поток 1" и може да помогне за осигуряване на непрекъснати енергийни потоци, докато Европа не прекрати зависимостта си от руския газ, съобщи канадският министър на природните ресурси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на Украйна заявиха, че решението е равносилно на приспособяване на санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия" и призоваха то да бъде отменено.

Канадското правителство посочи в изявление в събота, че издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение" за освобождаване от санкциите срещу Русия на турбини и също така обяви нови мерки срещу Москва в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Миналия месец Русия се позова на забавеното връщане на турбината, която германската компания Siemens Energy е обслужвала в Канада, като причина за намаляването на потоците от газ до 40% от капацитета на газопровода "Северен поток 1" от Русия към Германия.

Не е ясно колко време ще отнеме турбината да бъде върната.

В изявлението на Siemens Energy от днес се казва, че компанията работи за възможно най-бързо доставяне на турбината на газопровода "Северен поток - 1".

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

В допълнение към специалното разрешение за турбината, Канада заяви, че ще разшири санкциите срещу руския енергиен сектор, за да попадне под ударите и индустриалното производство.

Говорител на германското правителство заяви, че Германия приветства "решението на нашите канадски приятели и съюзници".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    ...
    къде ще ходите, че няма да я върнете бе, нещастници ?!? бяхте се насрали при мисълта, че ще умиришете на въглища кирливия си дойчланд. лицемерни уроди. нали сте много ербаби, дръжте си на думите. горките усраински глупаци, те ядат най-немития чеп, започват вече да се усещат как запада ги подложи на изтребление и че не му пука за тях ако му нарушат комфорта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари