Kaкво значат белите петна по ноктите?

1
Те могат да бъдат причинени от различни състояния като алергични реакции, гъбични инфекции, увреждане на ноктите и недостиг на минерали
Те могат да бъдат причинени от различни състояния като алергични реакции, гъбични инфекции, увреждане на ноктите и недостиг на минерали

Белите петна по ноктите ви обикновено са безвредни и не трябва да предизвикват безпокойство. 

Те могат да засегнат всички или няколко нокти. На медицински език това се нарича левконихия, уточнява zdrave.to.

Валери Мейн от Live True London обясни:

Те могат да бъдат причинени от различни състояния като алергични реакции, гъбични инфекции, увреждане на ноктите и недостиг на минерали. 

Най-честите причини са наранявания като удряне на нокти в повърхности в ежедневието. Въпреки че повечето причини не са сериозни, някои сериозни заболявания могат да причинят бели петна, като хронично бъбречно заболяване или реакции към определени лекарства. 

Ако това ви притеснява или състоянието напредва, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. "

Белите петна по ноктите ви могат да бъдат признак на гъбична инфекция, наречена "повърхностна бяла онихомикоза", според Роксан Бейкър.

"Това е лесна за лечение инфекция, която може да се лекува с противогъбични лекарства, които се продават без рецепта."

Тя добави:

„Те могат да са знак, че имате нараняване в основата на нокътя си. Тъй като ноктите ви растат, някои наранявания може да не се появят на гол нокът в продължение на четири седмици, така че си струва да си спомните всичко, което вероятно се е случило, като например да прищипете пръстите си на вратата по погрешка."

Съществува често срещано погрешно схващане, че белите петна по ноктите са признак на недостиг на калций, според Беки Ларок, собственик и терапевт.

Обикновено дефицитът на калций се проявява в много слаби и / или меки нокти.

Но в някои случаи белите петна могат да бъдат признак на недостиг на цинк. Паралелните бели линии, преминаващи през нокътя, могат да показват ниски нива на протеин в кръвта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари