Какво всъщност каза Борисов тази сутрин

1
Пълно съпоставяне на фактите уличава Бойко Борисов в откровени лъжи
Пълно съпоставяне на фактите уличава Бойко Борисов в откровени лъжи Снимка: Фейсбук

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред ръководството на партията в петък сутринта. Обръщението му продължи 18 минути и беше излъчено на страницата му във Фейсбук

 Мястото на събитието не беше уточнено, но обстановката в кадъра напомня тази на държавната резиденция в Бояна, уточнява Свободна Европа. 

Борисов насочи критиките си към новите политически сили в Народното събрание и бурно реагира на решението на Народното събрание от четвъртък да запише в правилника си, че правната комисия ще изслушва на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд.

Борисов нарече викането на съдии в парламента "абсолютен абсурд". Той не спомена конкретно кой според него е отговорен за тази поправка, но през цялото време насочваше гнева си към новите политически сили - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Кой обаче предложи и прие парламентът да вика съдии? Решихме да проверим фактите. Отговорите са в следващите редове.

"Абсолютен абсурд"

"Вчера това, което приехте, е абсолютен абсурд за мен. Адвокатите на мутрите - защото мутрите си вкараха депутати в парламента - вижте какво гласуват", каза Борисов.

Премиерът в оставка критикува два пъти парламента като цяло и много повече пъти конкретно новите партии. "Тези надменни политически формирования", каза Борисов по повод отказа на "Има такъв народ" и "Демократична България" да се срещнат с ГЕРБ за консултации за правителство.

"Веднага се метнаха на депутатските мерцедеси", каза малко по-късно Борисов отново по адрес на новите депутати. Няколко пъти спомена конкретно партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси"

Бойко Борисов

"Виж, Фандъкова, какво приеха вчера нашите депутати в българския парламент. Казвам “нашите”, защото те са на целия народ, излъчен там. До обед адвокатите на мутрите са в съдебната зала и техните кантори […], а следобед привикват главния прокурор и главния съдия, да им се отчете по тея дела. На какъв етап са, какво се работи. Нещо повече – те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси. Ми, то всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може това изслушване в парламента да му мине по-гладко. Това е било и ще е практика", каза Борисов.

След още няколко минути критики към новите партии, премиерът в оставка се върна на темата за съдиите.

"Как па първото решихте да викате съдиите! Това не мога да ви го простя. Тези, които адвокатите ще ги смачкат в парламента, защото те са адвокатите на мутрите и делата са при тея хора. Те сега викат – елате".

Преди това Борисов каза, че "те няма да направят правителство" и така даде знак, че отново говори за партията на Слави Трифонов. После се ядоса на тези, които са "пети или шести" и се държат като победители - пети и шести са съответно "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"Видяхме, че провалят всичко, до което се докоснат. Тези трябва да ги държим максимум, живите предавания да стоят, да ги вижда народът за какво става въпрос".

Какви обаче са фактите

В четвъртък Народното събрание наистина записа в правилника си, че Комисията по правни въпроси ще изслушва най-малко веднъж на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд. Това обаче беше прието с гласовете на "старите" депутати, а не на новите партии.

Първоначалното предложение на депутати от "Демократична България" предвиждаше само главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца. Тогава ДПС обаче поиска да се допълнят и председателите на висшите съдилища.

Предложението беше прието със 121 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и ДПС.

Депутати от "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" се опитаха да обяснят, че има разлика между главния прокурор и председателите на висшите съдилища.

"Съдът е арбитър, прокуратурата е страна", каза Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!").

"Видя се мнозинството на главния прокурор", каза след гласуването Христо Иванов ("Демократична България").

Предложението на ДПС беше подкрепено от трибуната с изказване на председателката на БСП Корнелия Нинова. С гласовете си подкрепа дадоха и депутатите от ГЕРБ. Без техните гласове това нямаше да бъде възможно.

Ден по-късно Борисов се ядоса на новите партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари