Какво винаги трябва да има в домашната аптечка

1
Няколко предложения за направата на натурална аптечка, без химия
Няколко предложения за направата на натурална аптечка, без химия

Вероятно знаете, че в една аптечка винаги трябва да присъстват продукти от първа необходимост като марля, спирт, водороден пероксид и други

 Разбира се, вие може да я допълните и с други полезни за човешкото здраве натурални продукти, които да ви бъдат от полза по всяко време, когато сте далеч от дома. Ето и някои от нашите предложения за направата на натурална аптечка, пише Actualno.com

Тинктура от валериан

Тя притежава редица полезни свойства за човешкия организъм - облекчава тревожност, стрес, безсъние и помага за премахването на леки болки по тялото.

Етерично масло от евкалипт

Едно чудесно средство за облекчаването на синузита и настинката, благодарение на неговите антивирусни и антибиотични действия. Използва се за направата на инхалации с топла вода и масаж върху гърдите на пациента (също разреден с малко топла вода).

Екстракт от хамамелис

Ползите от това природно средство са наистина интересни. Този натурален продукт има антисептично, стягащо и противовъзпалително действие. Перфектно средство за успокояване на раздразнената кожа на децата, причинена от ухапвания на различни насекоми. Прилага се локално (външно).

Крем от арника

Способен е да се справи с болки, причинени от удари. Неговото силно противовъзпалително действие помага за облекчаване на мускулни болки, навяхвания и натъртвания. Той трябва да се прилага върху кожата само, когато тя е засегната от удар, а не от пряка рана.

Етерично масло от лимон

Консумацията на няколко капки от това етерично масло в предварително приготвен чай ще помогне за възстановяване на енергията след дългия ден на упорита работа или някаква друга дейност.

Етерично масло от чаено дърво

Добро средство за лекуване на микоза и херпес. Изсипете една капка на върха на пръстите си и нанесете с масажиращи движения върху засегнатата зона. За по-големи участъци може да разредите продукта със зехтин или бадемово масло.

Гел от алое вера

Чудесно средство против рани и изгаряния, причинени от излагане на слънце или пожар. Може да го съхранявате в кухнята или да го носите с вас по време на летен лагер. Измийте засегнатото място за няколко секунди под течаща вода (ако нямате разкъсвания), подсушете с чиста кърпа и нанесете гела.

Етерично масло от лавандула

Премахва главоболието. Нанесете по една капка на показалците и масажирайте слепоочията с кръгови движения и леко притискане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари