Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

5
Не се препоръчва изключването на климатика сутрин и включването му отново вечер след прибиране
Не се препоръчва изключването на климатика сутрин и включването му отново вечер след прибиране Снимка: Vimax

Зимата не е никак лек сезон за климатиците и много хора доста се чудят какво се случва с климатика им, когато изведнъж започне да духа студено, да замръзва или да издава странни звуци

 По този повод ето отговорите на най-често задаваните въпроси свързани с работата на климатика в режим на отопление, обобщени от Vimax.

Какво представлява режимът „дефрост“?

Функцията за размразяване или по-позната като „дефрост“ не е проблем с климатика, а негов режим, който има за цел да размрази топлообменника на външното тяло. Целта на размразяването е да предпази климатика от получилия се скреж и лед през зимата. В своята същност това представлява автоматично превключване в режим на охлаждане, което води до затопляне на външния топлообменник и неговото размразяване.

Намаляване на мощността през зимата?

Ефективността на климатика е пряко зависима от външната температура. В зависимост от класа на машината при минусови температури може да се загуби до половината мощност. От клиентите това се забелязва като невъзможност на климатика да ги стопли, дори при зададена висока температура.

Избегнете студа с правилния климатик

За това ние препоръчваме, винаги когато избирате климатик за отопление да има аванс при мощността. Например, ако стаята Ви е 40 кв.м. и Вие изберете климатик, който се препоръчва за 40 кв. в режим на охлаждане и 37 кв. в режим на отопление, при охлаждането няма да срещате затруднения, но при отоплението е възможно уредът да се затруднява. Съветът ни е да се ориентирате към модел, който безпроблемно да покрива площта на Вашето помещение с малък аванс: например до 47 кв. при охлаждане и 45 кв. при отопление. Може да решите, че това е ненужно оскъпяване, но всъщност чрез този аванс, който давате на машината през зимата, няма да имате проблем с отоплението и няма да останете на студено.

Какви звуци издава климатикът през зимата?

Зимата си е цяло изпитание за климатика и обикновено тогава си личи, ако с него има проблем. Ето защо e добре да направите профилактиката   още в началото на есента, а не да чакат проблемите да започнат.  Повишените нива на шум могат да се дължат както на проблеми с количеството на фреона, така и със замръзване на дъното или появата на лед във вътрешността на климатика.

Защо климатикът замръзва през зимата?

Замръзването е характерно за всяка хладилна система, като това води до неефективната му работа. Замръзването при климатиците се получава заради образувалия се конденз от работата на климатика в режим на отопление. По ламелите се образува скреж и по този начин се влошава топлообмена между външното тяло и околната среда, като коефициентът на полезно действие на климатика рязко спада. Това се дължи на отделяната топлина и получаването на конденз в следствие на температурните разлики.

Как да се справим с проблема с течащата вода от външното тяло през зимата?

През лятото проблемът с водата е решен благодарение на гофрираната тръба, но през зимата тя трябва да бъде премахната, защото пречи на оттичането на водата и може да доведе до замръзване на дъното на климатика. Това може да доведе до повишаване на шума и вибрациите, както и до евентуални сериозни повреди на компресора. За да бъде решен този проблем ние препоръчваме поставяне на кондензна вана още при извършването на монтажа на климатика, защото след това ще ви струва доста скъпо поставянето ѝ. Кондензната вана дори може да бъде с подгряване, което Ви гарантира, че няма да имате никакви грижи със замръзването на водата през зимата.

Трябва ли да изключваме климатика през зимата?

Много хора си мислят, че спирайки климатика през зимата ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура работят на ниски обороти, като консумират много малко ток, а домът Ви не изстива. Така не се получават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток. Не се препоръчва изключването на климатика сутрин и включването му отново вечер след прибиране. Ако жилището се напуска за по-продължително време: една седмица или повече, то тогава е необходимо да се изключи.

Кои са най-добрите настройки в режим на отопление?

Най-доброто решение за климатика през зимата е той да не се изключва, а да се намалява, когато не сте си у дома. Винаги е по-добре да го оставите на по-ниски градуси отколкото да го изключите. Консумацията на електричество е минимална, а домът Ви няма да изстине. Оптималните настройки на климатика, когато не сме си у дома са: режим HEAT, температура 18° и вентилатор AUTO.

Когато сме у дома най-добрите настройки в режим на отопление са: режим HEAT, температура 22°-25° (всеки клиент сам определя комфортната му температура), вентилатор на 2-ра или 3-та степен. При стенните климатици препоръчваме струята на ламелите да се насочи надолу (при някои модели може от дистанционното, при други ръчно), защото подът е най-студената част в стаята и неговото по-бързо затопляне би спомогнало за качественото отопление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари