Какво трябва да направим при съмнение за коронавирус?

0
При 81% от заразените болестта преминава с леки симптоми. При 14% има по-сериозни усложнения, а едва 5% изпадат в критично състояние
При 81% от заразените болестта преминава с леки симптоми. При 14% има по-сериозни усложнения, а едва 5% изпадат в критично състояние Видео: bTV

При съмнение за коронавирус първо да се свържем с личния лекар, съветват от Националния щаб.

Общопрактикуващи лекари обаче твърдят, че няма разписани стъпки как трябва да действат при такъв пациент. Ако има симптоми на заболяването, да не се чака пред кабинета на личния лекар, а да му се обадим, съветват експерти, предаде bTV.

Той може да ви прегледа, но в помещение, в което не влизат други болни. Вторият вариант е лекарят да организира прегледа вкъщи. Тогава обаче идва въпросът за „Какво следва после?“.

Според щаба лекарят трябва да се обади на Спешна помощ, които да ви транспортира до инфекциозна клиника. В болницата ще бъде направен тест. Ако се докаже коронавирус, пациентът остава там до излекуването си.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако смятате, че имате симптоми на заболяването и ви се наложи да бъдете на обществено място, задължително носете маска, за да не заразите някой друг.

Първите симптоми на COVID-19 са като при грип - висока температура и главоболие, болки в мускулите, както и последваща суха кашлица.

Ако не се потърси лекарска помощ, след седмица състоянието на заразения се влошава с пристъпи на задух и други усложнения, които налагат прием в болница.

При 81% от заразените болестта преминава с леки симптоми. При 14% има по-сериозни усложнения, а едва 5% изпадат в критично състояние.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Световната здравна организация инкубационният период е до две седмици. Някои учени твърдят, че е до месец.

Снимка: btvnovinite.bg

За сравнение - грипните вируси годишно поразяват много повече пациенти по света от досега регистрираните случаи на COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари