Какво се случва с тялото ви, когато пиете кафе следобед

0
Може би ще ви трябва повече време да заспите
Може би ще ви трябва повече време да заспите

Следобедното кафе може да повлияе негативно на здравето ви

Започването на деня с чаша кафе е навик, който мнозина за е толкова естествен, колкото миенето на зъбите или лицето. И докато сутрешна доза от тази напитка може да ви даде енергийния тласък, от който се нуждаете, за да започнете деня си, то нейната консумация следобед или вечер може да повлияе негативно не само на енергията ви, но и на вашето здраве, пише Actualno.com

Ето какво точно ще се случи с тялото ви, ако пиете кафе следобед.

1. Може би ще ви трябва повече време да заспите

Ако искате да се наспите добре, може да изключите следобедното кафе от режима си.

Според проучване, публикувано в Journal of Biological Rhythms, хората, които приемат еквивалента на две чаши еспресо с кофеин пет часа преди лягане, заспиват по-трудно.

2. Сънят ви може да стане по-неспокоен

Според същото проучване, хората, които консумират кофеин пет часа преди лягане, са по-склонни да се събуждат през нощта и да имат по-дълги периоди на „лек“ сън и по-кратки периоди на „дълбок“ сън.

3. Циркадният ви ритъм може да се наруши

Проучване от 2015 г., публикувано в списанието Science Translational Medicine, установи, че доза кофеин, приета три часа преди лягане, нарушава циркадния ритъм на човек с около 40 минути, което също може да затрудни ставането сутрин.

4. Нощното ви изпотяване може да се влоши

Ако страдате от нощно изпотяване поради менопауза, приемът на кофеин следобед може да изостри проблема. Според проучване от 2015 г., публикувано в списание Menopause, кафето може да изостри тези симптоми.

5. Увеличаване на позивите за уриниране през нощта

Кофеинът е диуретик, което означава, че след консумацията му може да се увеличат позивите ви за уриниране. Съответно това е още една причина за смущаване на пълноценния сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    бавно мислещ
    Само да кажа, че го вдигам, за другите не знам.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари