Какво се случва с павилионите "Лафка"?

20
Павилионите вече две години и половина стоят заключени с катинари в цялата страна
Павилионите вече две години и половина стоят заключени с катинари в цялата страна Снимка: БГНЕС

Павилионите вече две години и половина стоят заключени с катинари в цялата страна

Каква е съдбата на павилионите "Лафка", които две години и половина стоят заключени с катинари в цялата страна? Кой е техният реален собственик и ще претендират ли общините, сключили договори без търг за отдаване на най-апетитните места първоначално за продажба на вестници и цигари, а после и на хазартни надежди?

Проверка по темата направи кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева, където част от обектите са на прицела на прокуратурата.

Преди 10 години "Булгартабак Холдинг" чрез дружеството си в Благоевград, което още работеше, създаде павилионната верига "Лафка". В цялата страна бяха поставени над 1500 преместваеми търговски обекти, част от които работеха франчайз.

Първоначално те бяха новите вестникарски будки, в които се продаваха още цигари, напитки и пакетирани храни. След това павилионите станаха основни места за продажба на търкащите се талони с обещания за големи печалби и други хазартни игри. По-късно бяха добавени и рекламни табели за раздаване на бързи кредити.

Когато държавата спря кранчето на монополния частен хазарт, "Лафка" - обектите мигновено затвориха. Талончетата, мониторите, рекламните табели и останалото оборудване бяха прибрани. Но павилионите останаха. В Благоевград те са 23 обекта, все на ключови места, предоставени през 2012 година от Общината, без търг и за срок от 10 години, което беше повод за масови протести на местните дребни търговци.

Против това решение беше и тогавашният общински съветник, сега кмет на Благоевград - Илко Стоянов, който очаква в края на октомври павилионите да станат общинска собственост, както е записано в договора.

Дали Общината е сигурна, че ще си вземе павилионите, все още собственост на вече несъществуващата "Благоевград-БТ", с оглед на това, че дъщерното дружество, притежаващо веригата "Лафка", е изтеглило ипотечен кредит от 34,4 милиона лева?

"По никакъв начин не може да има тежести за Общината, тъй като не са били вземани такива решения. Това означава, че ние ще си вземем обектите и ще можем да разполагаме с тях като абсолютен собственик на имота. Оттам нататък става дума за взаимоотношения между други търговски субекти, които нас не ни интересуват", каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По думите му павилионите ще си останат търговски обекти, но категорично без опцията за хазартни игри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    9
    Дида
    На г н Божков бяха, идвал е в Добрич с Черна лимузина и в Несебър съм го виждала, обикаляме си ги човека. Този Пеевски е спекулант, нищо негово не е. Искаме талон чета!
  • 0
    8
    Дида
    Божков нали ще се връща, нека да има талони пак, печели ха хората. В Добрич ги скриха тези павилиони лафка, не знае народа къде са, кой ги вдигна.
  • 3
    7
    Дада
    А в нашия град са вързани за уличното осветление и светват заедно с него. Затворени, отново си светят и познайте кой им плаща тока? Дали е така в цяла България?
  • 16
    6
    Шморца
    Тези павилиони са на онази свиня(мазна,гнусна и крадлива) д.пеевски. След подставянето им на най хубавите места в цялата страна,по нареждане на партията,не е платена и една стотинка наем както е по договор на общените, добрият човек ги отдаде под наем и си прибираше парите. Нека някои кмет да представи документи че има плащане от когото и да било за тези павилиони към държавата.
  • 25
    5
    Чобан
    Проверете "мениджърите" на Лафка сега къде са и с какво се занимават. Гастрольорите сега са на позицийки в "сръчния" сервиз на Техномаркет, нищо не можещи, ама шефове! Кой знае и там за какви злоупотреби и подигравки с хората става въпрос.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари