Какво се случва с храната и водата в стомаха?

0
Водата не се задържа в стомаха дълго време. Необходими са около 10 минути, за да може стомахът да изтласка 280 мл вода
Водата не се задържа в стомаха дълго време. Необходими са около 10 минути, за да може стомахът да изтласка 280 мл вода

Специалистите по здравословно хранене често казват, че е забранено да се яде и пие едновременно. Някои експерти обясняват, че водата разрежда стомашната киселина

 Други смятат, че това прави ни дебели. А трети, че водата изтласква неразградената храна от стомаха. Може ли обикновената вода да е толкова вредна за нас по време на хранене? Отговорите дава Стефан Порязов в Mila.bg

Какво се случва с храната и водата в стомаха?

Процесът на храносмилане започва, когато мислим за хранене - в устата се произвежда слюнка. Когато дъвчем ястието, ние го смесваме със слюнка, която съдържа необходимите ензими за храносмилането. След това омекотената храна постъпва в стомаха, където се омесва със стомашната киселина. Средно на стомаха му трябват 4 часа, за да усвои храната, преди да я превърне в течност или химус (полутечно съдържание от частично смляна храна, вода, солна киселина и различни храносмилателни ензим). Химусът се придвижва към червата, където дава всички хранителни вещества на тялото.

Водата не се задържа в стомаха дълго време. Необходими са около 10 минути, за да може стомахът да изтласка 280 мл вода. Така че, ако пиете, докато ядете, водата не образува „езера” в стомаха. Тя преминава през сдъвканата храна много бързо, овлажнява я и бързо напуска стомаха.
Течностите не намаляват киселинността на този орган.

Нашето тяло е сложна, но много добре настроена система. Ако стомахът чувства, че не може да усвои нещо, той произвежда повече ензими и повишава киселинността на течността вътре в него. Дори да изпиете половин литър вода, това няма да повлияе на нивото на киселинност. Помнете, че водата попада в стомаха и с храна. Средно голям портокал съдържа 86% вода.

Някои храни могат да намалят нивата на киселинност в стомаха, но това много бързо се коригира.

Течностите не влияят на скоростта на храносмилането.

Няма проучвания, които да доказват погрешното схващане, че течността изтласква твърда храна в червата, преди тя да се усвои напълно. Учените твърдят, че течността напуска тялото по-бързо от твърдата храна.

Така че може ли да пием, докато ядем?

- Ако пиете, докато ядете, няма да си навредите. Напротив, водата помага за омекотяване на твърдата храна. Но не пийте, преди да погълнете храната - в храната трябва да има достатъчно слюнка, която съдържа необходимите ензими.

Има определени предимства за пиене по време на хранене.

- Изследванията показват, че когато човек прави кратки паузи, за да пие малко вода, това забавя процеса на хранене. В резултат на това хората ядат по-малко, което е добре.

- Ако сте свикнали да пиете чай с храна вместо вода, няма нищо лошо в това. Изследванията показват, че няма разлика в нивата на киселинност след пиене на чай или вода.

- Температурата на водата, която пиете, не влияе на скоростта на храносмилането или на броя на хранителните вещества, които получавате.

Стомахът може да загрява или охлажда храната до необходимото ниво. Учените обаче препоръчват да се пие топла вода в порядъка на 65°С.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари