Какво се променя за европейците след сделката за Brexit

1
Набор от документи, публикувани от ЕС и Великобритания, оформя първата картина на споразумението
Набор от документи, публикувани от ЕС и Великобритания, оформя първата картина на споразумението Снимка: Getty Images

В живота на гражданите от ЕС и на британците ще настъпят съществени промени

Сделката между Великобритания и ЕС е най-големият двустранен търговски пакт в историята, заявиха двете страни в четвъртък вечер. Това е и първата модерна търговска сделка, която разпада търговското партньорство, издигайки и дефинирайки бариери между пазарите.

Сделката, която обхваща колективен пазар на стойност 905 млрд. щатски долара към 2019 г., все още не е публикувана в пълен размер, но набор от документи, публикувани от ЕС и Великобритания, оформя първата картина на споразумението.

То обхваща теми като търговията със стоки и услуги, но включва и глави за инвестиции, разпоредби относно риболова и защитата на данните.

Ето разбивка на ключовите елементи, известни досега, описани от Politico и The Guardian, цитирани от Economic.bg.

Търговията

Безмитният и безквотен достъп до един от най-големите световни пазари е гръбнакът на сделката за Брекзит и надхвърля сделките на ЕС с Канада или Япония.

Споразумението дава възможност както на ЕС, така и на Обединеното кралство да определят свои собствени правила относно географските указания, правила, предназначени да защитят качеството и репутацията на храните, произведени в определен регион. Механизмът за преразглеждане в споразумението означава, че двете страни могат да изберат да координират правилата на по-късна дата.

Професионалните квалификации

Повече няма да се признават автоматично професионални квалификации като тези на докторите, медицинските сестри и архитектите. Остава обаче частично сътрудничеството в области като осигуряването и здравеопазването, за да могат работили на територията на другата страна граждани да запазят осигурителния си статус.

Държавна помощ

Европейският съюз искаше Великобритания да се придържа към общите правила на ЕС за нерегламентирана държавна помощ, но вместо това Обединеното кралство ще създаде собствен режим за субсидии и нова правителствена агенция ще преценява дали държавната помощ е нарушила правилата на търговията след отпускането на субсидията.

Обединеното кралство обаче ще трябва да гарантира, че неговият режим на субсидиране зачита ключовите принципи, изложени в договора. Сделката позволява и на двете страни да приемат коригиращи мерки, ако има доказателства, че националният изпълнителен орган не е спазил споделените принципи.

Стандарти

Брюксел и Лондон договориха трудови и екологични стандарти, към които ще се придържат, но ЕС не успя да наложи идеята си за едностранно налагане на санкции при разминаване между стандартите.

Пътувания

Гражданите на Обединеното кралство вече нямат свободата да работят, учат, стартират бизнес или живеят в ЕС. Визи ще са необходими за престой над 90 дни.

Служителите, командировани в ЕС по бизнес, могат да останат до три години, ако са мениджъри и специалисти, и до една година за служители-стажанти. Тези, които извършват краткосрочен бизнес, ще се нуждаят от разрешение за работа и могат да останат за период до 90 дни във всеки 12-месечен период.

Увеличават се граничните проверки за влизащи в ЕС британци, а гражданите на ЕС няма да могат да влизат във Великобритания с биометрични паспорти.

Няма да са валидни и европейските паспорти за домашни любимци - издаваните от ветеринар документи с официална информация за здравното състояние на животните. Целта на тези паспорти бе да се улесни пътуването между държави в ЕС и Великобритания (и затова схемата бе създадена преди 20 години), а днес се признават и в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Риболовът

ЕС и Великобритания са се договорили за преходен период до юни 2026 г. за преминаване от настоящите квотни акции във водите на Великобритания към нови квотни акции. Това дава на ЕС гарантиран достъп до водите на Великобритания през следващите шест години.

Двете страни се споразумяха и за намаляване с 25% на дела на рибата, уловена от кораби на ЕС във водите на Великобритания. Това е компромис за двете страни. Първоначално ЕС искаше да запази досегашния си достъп, но след това направи компромис до 25% намаление. Великобритания искаше да види 60% намаление.

Годишният оборот на риболовните кораби на ЕС от британски води е около 650 млн. евро - в сравнение с 850 млн. евро за флота под флага на Обединеното кралство.

След преходния период ще се водят ежегодни преговори за достъп и за определяне на обема на рибата, която другата страна може да улови във водите на другата страна.

Образование

Британските студенти няма да могат да учат в европейски университети с грант Еразъм + от 2021 г., както и студентите от ЕС в Обединеното кралство, след като Обединеното кралство отказа да продължи да участва във водещата схема за мобилност на студентите в ЕС. Премиерът Борис Джонсън потвърди това и обясни, че сделка с ЕС по Еразъм+ е била невъзможна, тъй като Лондон я смята за твърде скъпа.

Той обаче потвърди плановете за стартиране на вътрешна схема за подпомагане на британски студенти, които отиват в университети в и извън Европа. Тя ще се нарича „Тюринг“ на името на математика Алън Тюринг, обяви Джонсън.

Обединеното кралство ще продължи да участва във водещата научна програма на ЕС в размер на 80 млрд. евро „Хоризонт Европа“ като асоцииран член-платец за седем години. Той ще продължи и в Коперник и Евратом.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари