Какво са "щастливи килограми" и защо по-трудно ги постигаме с годините

0
Всяко тяло има своите “щастливи килограми” - оптималното тегло
Всяко тяло има своите “щастливи килограми” - оптималното тегло

Всяко тяло има своите “щастливи килограми” - оптималното тегло

Идеалната форма е тема, която не е чужда на нито една жена. Без значение от килограмите, височината и процентът мазнини в тялото ни, ние жените изпитваме вечно терзание относно външния си вид. Едва ли има дама, която ще каже смело: “Аз харесвам абсолютно всичко в себе си.”. Една тема, която ни обединява безспорно е отслабването. Независимо дали килограмите са 2-3 или повече, всяка от нас има какво да сподели по въпроса. С напредването на годините обаче, отслабването става все по-трудно, пише Az-jenata.bg.

В следващите редове ще ви споделим кои са едни от най-често срещаните причини, заради които не можем да загубим килограми. Ето ги тях:

Здравето на чревната ни флора не е оптимално

Все повече изследвания показват колко е важен е микробиомът (сборът от бактерии) за нашето здраве и особено за поддържането на желаното тегло. Проучване от 2020-а година установило, че пребиотиците, пробиотиците и синбиотиците може да предотвратят покачването на тегло. Пребиотиците са фибри, които “хранят” добрите бактерии в червата ни. И макар и да взимаме пробиотици като добавка, ако не подпомагаме добрите бактерии, лошите могат да вземат превес. Препоръчително е да увеличим приема на плодове и зеленчуци, заради съдържащите се в тях фибри и тяхното влияние върху добрите бактерии.

Гените може да не са на наша страна

За мнозина от нас е трудно да го признаем, но гените играят важна роля когато гворим за нашите килограми. В интересно проучване, което служи за база на написването на книга, били наблюдавани близнаци – такива, които живеели заедно и поотделно. В заключение на проучването било установено, промените в теглото на човек се влияят на около 70% от гените. Има теория, която твърди, че всяко тяло има своите “щастливи килограми” - оптимално тегло, при което се храним добре и спортуваме, но без да прекаляваме снито едното от двете. Ако човек иска да достигне килограми, които са много под това тегло, мозъкът започва да саботира този процес. В такъв случай, ако искаме да отслабнем, ще трябва да направим това бавно и пстепенно, като по този начин ще излъжем нашето съзнание. За да запазим свалените килограми, без да ги върнем отново, се пепоръчва отслабване с не повече от 10% от общото ни тегло за период от 6 месеца. Например – ако тежим 70 килограма, в рамките на половин година, вие трябва да свалим не повече от 7 килограма.

С времето губите мускулния си тонус

С достигането на менопаузата, нивата на естроген намаляват и ние, жените започваме осезаемо да губим мускулна маса. След 30-ата ни година, на всеки 10 години, тази маса намалява с между 3% до 8%. Може и да не ни се струва много, но това всъщност е доста, имайки педвид, че мускулите ни помагат да горим повече калории. С напредването на времето, жените имат нужда от по-малък калориен прием. За да забавим процеса на стареене трябва да увеличим тренировките, които развиват мускулите и да внимаваме с храните, които съдържат празни калории.

Храним се без да го съзнаваме

Ако хапваме пред телевизора или докато гледаме екрана на смартфона си, твърде вероятно е след известно време да се зачудим: “Какво ядох всъщност?”. За да избегнем неосъзнатото хранене, специалисти препоръчват да отделим време, да приготвим сами храната си и да ѝ отдадем нужното внимание. Както гласеше една стара поговорка: “Когато ям съм глух и ням.”

Пропускаме хранене, а след това преяждаме

В старанието си да намалим калориите, ние сме способни да се храним по-малко през деня и дори да пропускаме обяда и закуската. Но какво става вечер? Тялото ни включва защитните си механизми и ни кара да ядем, без да спрем. Какво да направим, за да избегнем това? Според специалисти добра идея е ако се храним по определена схема през деня, като дори планираме какво точно ще ядем. Така ще дадем сигнал на организма си, че той ще бъде нахранен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари