Какво представлява ДИК синдромът, причинил смъртта на родилка в Горна Оряховица

88
Д-р Попов отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром
Д-р Попов отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром

Д-р Попов отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром

И днес семейството и близките на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която в петък почина след планово секцио, се събират на протест пред болницата в Горна Оряховица. По случая тече разследване, както и няколко проверки, които все още не са приключили, не са готови и заключенията от аутопсията.

Директорът на великотърновската болница заяви, че 21-годишната жена е била докарана при тях с линейка от Горна Оряховица в следобедните часове на 26 август.

„Беше докарана в тежко общо състояние. След преоценка на състоянието и реанимационни мероприятия се прие решение за спешно оперативно лечение. Бяха продължени реанимационните мероприятия до 22:00 часа, когато настъпи фаталният изход", заяви д-р Красимир Попов, изпълнителен директор МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" Велико Търново.

Д-р Попов обаче отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром, както твърдят лекарите от горнооряховската болница.

„Предпочитам да не коментирам тези обстоятелства около причините и следствието, което е последвало. Колегите са дали своето становище, всичко е документирано и описано", каза д-р Красимир Попов.

За „По света и у нас" по БНТ директорът на столичната АГ болница „Света София" д-р Гергана Коларова разясни, че ДИК синдромът е рядко, но изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите държави обикновено подобен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

„Това означава една каскада от механизми на биохимично ниво, които водят до образуване на множество микро и макро тромби, които буквално запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма", каза д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София".

Синдромът протича в няколко фази, може да бъде констатиран с кръвни изследвания и е изключително важно да се действа бързо, за да бъде спасен пациентът.

„Тази здрава, права жена влиза в болницата бременна, която вече самата бременност може да доведе до всички тези усложнения, които в хода на раждането да стартират един ДИК синдром. И тук вече е изключително трудната преценка да се хванат симптомите на ДИК-а. Една коректно направена клинично-лабораторни изследвания дават информация на каква фаза сме от евентуално настъпване на ДИК и това времето, което ние използваме, за да се намесим, да го предотвратим, ако можем разбира се", каза д-р Гергана Коларова.

До дни се очакват резултатите от аутопсията, но те едва ли ще бъдат оповестени веднага, тъй като са част от материалите по разследването на този трагичен инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Жалко за момичето!
    Гарван гарвана око не вади!! Ще измислят 100 диагнози, за да се оправдаят!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари