Какво, по дяволите, дишаме всяка нощ в Русе?!

46
Що за алчност и безхаберие управляват този град
Що за алчност и безхаберие управляват този град

Що за алчност и безхаберие управляват този град, щом безнаказано всяка вечер разни фирми си позволяват да ни тровят?!

Трета поред вечер в централната градска част на Русе мирише ту на ацетон, ту на битум, ту на бои и лакове. Чувам, чакайки по опашките в магазините, че хората коментират – били „Оргахим“, „Монтюпе“, „Мегахим“, "Лубрика"… 

Ама моля ви се, пет пари не давам кой точно ни трови, защото въпросът тук е, че изобщо се допуска подобна дейност!

Значи, за да печели някоя фирма с някой новобогаташ / все ми е тая коя е и чия е/ всички жители на Русе трябва да спим на затворени прозорци, да лекуваме астматични и алергични пристъпи, да боледуваме и умираме по-рано отколкото ни е дадено?! И защо, бе, господа управляващи, господа контролиращи органи, господа от прокуратурата? За да забогатява някой достатъчно, за да дава после пари на партиите, на властимащите на деня, които пък ще променят законите в угодна на фирмата нормативна уредба? А пък другите ще си затварят очите и ще обясняват, че не са измерени стойности над допустимите и че това, което дишаме не било замърсяване, а нормални стойности на прахови частици? И те били от колите и от печките……

Фирмите не са замърсители. Изобщо! Не благодаря! Не желая да ви търпя!

Призовавам заедно с Борисов и Гешев, да си тръгнат и тези от Екоинспекцията в Русе, дето системно трябва да следят за чистотата на въздуха и да бъдат двигателите на това, замърсителите да си получат заслуженото. А то е или да си монтират необходимите пречиствателни съоръжения или да си преместят вредното производство в друга държава, където населението няма да има нищо против да се разболява и да мре от белодробни болести.

Драги служители от РИОСВ, знам, че ви е кеф да сте на работа от 9:00 до 17:00 и събота и неделя да си почивате, но простете ми за „прозрението“, но вие се оказвате истински хрантутници. Непрекъснато сте във връзка с фирмите от целия регион. Знаете отлично кой с какво производство се занимава и какво замърсяване причинява. Не само, че сте информирани защо Русенски Лом тече в различни цветове понякога, защо Дунава има мазни петна, защо виждаме какво дишаме вместо въздух. Но най-омерзително е, че нищо не правите.

Предписанията ви не променят действителността

Питам се - дали вашата дейност не се изразява само в услужливо „предупреждаване“ на фирмите и заводите кога ще минете на проверки, за да могат те да спрат поточните линии овреме и да се отчетат стойности в допустимите норми. Не знам за пари ли го правите или на приятелски начала. И не ме интересува. Едното е подсъдимо, другото е морално укоримо.

След толкова години на безконтролно замърсяване стигам до извода, че за 30-те сребърника продавате здравето и живота на русенци

Давате ли си сметка какво причинява дишането на мръсен въздух?

Бълването на серен диоксид, живак, киселинни газове, азотни окиси и прахови частици имат драматичен ефект върху нашия организъм. Чрез вдишването им те достигат до кръвоносната ни система и бързо навлизат в тялото ни. Живакът причинява неврологични увреждания, като намален коефициент на интелигентност при неродените бебета и малки деца. Метали като арсен, никел и хром причинят рак, докато киселинните газове увреждат белите дробове и допринасят за астма, бронхит и други респираторни заболявания. Вредните частици водят до преждевременна смърт и редица белодробни и сърдечни заболявания. - вродени дефекти - хронични обструктивни белодробни нарушения - болест на сърцето и пикочния мехур - рак на черния дроб, гърдата, белите дробове и панкреаса - левкемия - възпаление на мозъка и нервната система. Малко ли ви се струват?

Разбирате ли, че замърсяването на въздуха, почвата и водите е изключително сериозен здравословен проблем, който засяга абсолютно всеки, без изключение и право на избор?

А институциите не предприемат нищо. Липсва смелост, реактивност и разбиране за сериозността на проблема. Затварянето на очите и дъвченето на темата, особено по време на избори, са най-често предприетите „мерки“ от управляващите ни политици и екоинспектори.

Докога така, господа?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари