Какво носи Ердоган в чантата си за срещата с Джо Байдън

0
Не е тайна, че конфликтните точки между Турция и САЩ през последните години са много повече от допирните
Не е тайна, че конфликтните точки между Турция и САЩ през последните години са много повече от допирните Снимка: архив

Не е тайна, че конфликтните точки между Турция и САЩ през последните години са много повече от допирните

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава в неделя за Брюксел за участие в срещата на върха на НАТО. Но най-важното, което се очаква в Анкара, е срещата между Ердоган и американският президент Джо Байдан, която е предвидена да се състои в деня на официалното откриването на форума - 14 юни, предава за БТА от Истанбул кореспондентката Нахиде Дени

В Брюксел фактически ще бъде първият контакт на живо между двамата държавни глави след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ. Преди това администрацията на Ердоган положи много усилия да уреди среща с Байдън.

Макар че Ердоган и Байдън се познават добре още от времето, когато Джо Байдън бе вицепрезидент на Обама, американският президент дори не отговори на поздравлението на Ердоган по случай встъпването му в длъжност. Едва 5 месеца по-късно, точно в навечерието на годишнината от арменските събития, Байдън потърси по телефона Ердоган, за да му съобщи, че "ще признае арменския геноцид", както и стана.

В крайна сметка срещата Ердоган-Байдън бе включена в програмата на форума. Това се преценява за прецедент в турско-американските отношения, тъй като преди Байдън, традиционно турският президент бе сред първите чуждестранни държавни глави, приемани в Белия дом от съответния новоизбран американски президент.

Не е тайна, че конфликтните точки между Турция и САЩ през последните години са много повече от допирните, но въпреки това Турция остава важен партньор за САЩ и НАТО.

Близки до турския президент наблюдатели посочват, че Ердоган отива на срещата с Байдън с 9 критични за Турция теми, които стоят в основата на конфликтите от гледна точка на Анкара.

На първо място се поставя борбата срещу ФЕТО - Анкара е гневна, че САЩ не ѝ предават сочения за ръководител на опита за преврат Фетуллах Гюлен, който се намира в САЩ.

Подкрепата на Вашингтон за терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и считаните за нейно крило кюрдски милиции в Сирия е също проблем, който силно тормози Турция.

По време на срещата се очаква Ердоган да поиска от администрацията на Байдън да предприеме конкретни стъпки, за да задоволи Турция по тези въпроси в съответствие с отношенията в алианса.

Най-критичната тема на срещата Ердоган-Байдън ще бъде въпросът за С-400, който от известно време стои на дневен ред.

"Както Турция често е подчертавала, на срещата в Брюксел ще бъде заявено, че С-400, които Турция закупи от Русия, нямат измерения, които да застрашават системата за сигурност на НАТО", отбелязват турски анализатори.

Изключването на Турция от програмата за модернизация на самолетите Ф-35, ситуацията в Сирия, Либия, Източното Средиземноморие, Нагорни Карабах са темите, които се предвижда да бъдат поставени на масата.

От търговско-икономическите теми Ердоган се очаква да постави амбициозната цел взаимният стокообмен с Америка да достигне 100 млрд. долара - пет пъти повече от сегашното ниво, както посочи турският президент на среща неотдавна с представители на водещи американски компании.

Проправителствените анализатори в Анкара правят доста оптимистични прогнози. Те очакват на срещата между Ердоган и Байдън "да бъдат направени стъпки за развитие на възможности за сътрудничество, като бъдат взети под внимание чувствителните за Турция въпроси". Според анализаторите срещата "ще бъде начало на нов период в турско-американските отношения".

Критичните към Ердоган анализатори обаче посочват, че "Джо Байдън за пръв път ще постави пред Ердоган въпроса за спазването на демократичните права в Турция - проблем, по който страната е силно критикувана".

Въпреки конфликтите между Турция и САЩ в последно време, достигащи от време на време до кризи, въпреки дистанцията между Ердоган и Джо Байдън /в сравнение с предишни американски президенти, с които Ердоган контактуваше директно - б.а/, "очакванията са, че Байдън ще използва реторика, чиято цел е да задържи Турция в западния блок, което е много важно за сигурността на НАТО и Европа. Според идващите от Вашингтон сигнали, познанството между Ердоган и Байдън, датиращо отпреди, ще се отрази положително на срещата", посочват турски анализатори.

Вероятно след срещата Ердоган-Байдън ще има различия в изявленията на двете страни, понеже за американската страна приоритетни са въпросите на демокрацията и спазването на правата на човека в Турция. Въпреки това е малко вероятно тези въпроси да засенчат военните и икономическите интереси, които са водещи в отношенията между Турция и САЩ.

В рамките на форума на НАТО Ердоган ще проведе двустранни срещи, които са от голяма важност за Турция - с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с френския президент Емануел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, и британския премиер Борис Джонсън.

Предвижда се да се проведе и среща между Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис, която заслужава отделен коментар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари